Хто є олігархом за законопроектом Зеленського. Спойлер – Коломойський не олігарх
04.06.2021   //  

Виходить так, що олігархами є лише Ахметов, Суркіси, Порошенко, Колесніков і Столар.

З тексту законопроекту Володимира Зеленського вбачається, що кандидатів на звання олігарху чекатимуть потужні вила з подвійними вензелями. Бо формулювання дуже розмиті (що таке значний влив на ЗМІ чи участь у політичному житті?) та методи перевірки даних щодо статків та бенефіціарів не вказані.

Точно відомо, що з власниками монополій грубо налажали, або свідомо запрограмували їх недоторканність. Одним з критеріїв олігарха є володіння фірмою, яка станом «на день введення в дію закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку». Природні монополії – це облгази та обленерго. І ви здивуєтесь – прізвища Фірташа немає в бенефіціарах облгазів, а Коломойського нема в обленерго. А фірм-монополістів станом на день введення закону в дію в Україні немає взагалі! Бо цей статус визначає лише АМКУ. А він це робить за результатом багаторічних розслідувань. І так виходить, що навіть коли він визнавав хімкомбінати Фірташа монополістами на ринку добрив, а у «ДТЕК-Західенерго» Ахметова вбачав мінімальні ознаки зловживання монопольним становищем в Бурштинському острові – це все стосувалось старих періодів. У Фірташа це був 2015-2017 роки, у Ахметова – середина 2019 року. І ніякого там червня 2021 року, коли законопроект внесено в Раду та вочевидь буде проголосовано.

Стосовно власності у медіа – теж питання. Чи вважаються 9% Суркісів та дружини Медведчука у “плюсах” як істотний вплив на телеканал Коломойського? Чи все-таки в Україні рулять тільки мажоритарні власники? Тоді як бути з Хорошковським та Льовочкіним у «Інтері»? Чи володіння будь-яким сайтом робить будь-кого олігархом?

А оцінка активів – це взагалі пісня! Питатимуть у фіскалів та Держкомстату про вартість фірм, у яких ці «олігархи» вказані бенефіціарами? Тоді до відома – Коломойського майже ніде нема. Ну хіба що «Скорознера» якась чи ще якась дрібнота. Тому для наших розрахунків ми взяли за орієнтир український список «Форбс» і додали ще кілька медійних прізвищ, яких там чомусь не було (Садовий, Бойко, тощо).

Участь у політичному житті – це взагалі суцільна дискреція на розсуд гаранта. Наприклад, Коломойський днями публічно заявив, що ніякий він не політик і нікуди не лізе, хоча має друзів. А нардеп Палиця (За майбутнє)  ще раніше сказав, що з Коломойським взагалі ледь знайомий. У тому сенсі що колись так, а зараз ні, нічого спільного. То Зеленський буде проводити референдум для отримання думки суспільства про вплив Коломойського на політику? Чи просвітить мєлофоном мозок Шмигалю, щоб зчитати ахметівські білінги? Чи влаштує тести «масонам» на предмет Пінчука? Чи визначить, що Фірташ на когось впливає взагалі?

Отже можемо передбачати, що результатом дискреції буде чорти-шоу з викликами на РНБОУ кого-попало.

«Наші гроші» склали табличку з загальновідомих реєстрів і піддали тесту на «олігарха» представників топ-100 рейтингу «Форбс» та ще кількох персонажів, яких ми додали на власний розсуд:

Кандидат в олігархи 1) бере участь у політичному житті
(+ офіційно має посаду чи мандат,
+/- вплив є, але неформальний
2) має значний вплив на засоби масової інформації 3) є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб’єкта господарювання, який на день введення в дію закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку; 4) підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року” – зараз це $83 млн Результат «Три з чотирьох критеріїв» (сума плюсів та півплюсів)
Рінат Ахметов +/- +
ТРК Україна
+
Дніпробленерго
+ 3,5
Григорій і Ігор Суркіси + +/-
1+1 (<10%)
+
Львівобленерго
+ 3,5
Петро Порошенко + +
Прямий
+ 3,0
Борис Колесніков + +
XSport
+ 3,0
Вадим Столар + +
Live
+ 3,0
Сергій Льовочкін + +/-
Інтер
+/-
«Закарпаття обленерго» через сестру
+/- 2,5
Віктор Пінчук +/- +
ICTV
+ 2,5
Костянтин Жеваго +/- +
Еспрессо
+ 2,5
Ігор Коломойський +/- +
1+1

Його прізвища немає в обленерго та “Дніпроазоті”
+ 2,5
Геннадій Боголюбов +/- +
Львівобленерго
+ 2,5
Віктор Медведчук + +/-
1+1 (<10%)
+ 2,5
Дмитро Фірташ +/- +
Інтер

в облгазах його не видно навіть через Юконтрол
+ 2,5
Андрій Садовий + +
«24 канал»
+/- 2,5
Юрій Бойко + + 2,0
Томаш Фіала +/- +/-
низка сайтів
+ 2,0
Іван Фурсін + + 2,0
Валерій Хорошковський +/- +/-
Інтер
+ 2,0
Олександр Бойко +/- + 1,5
Геннадій Буткевич +/- + 1,5
Андрій Веревський +/- + 1,5
Олександр і Галина Гереги +/- + 1,5
Костянтин Григоришин +/-
в обленерго його прізвища нема
+ 1,5
Микола Злочевський +/- + 1,5
Борис Кауфман +/-
«Тедіс» визнавали монополістом раніше, але зараз ні
+ 1,5
Юрій Косюк +/- + 1,5
Борис Ложкін +/- + 1,5
Сергій Тигипко +/- + 1,5
Павло Фукс +/- + 1,5
Анатолій Шкрібляк +/- + 1,5
Степан Черновецький +/- + 1,5
Вадим Новинський +/- + 1,5
Олександр Ярославський +/- + 1,5

Юрій Ніколов, «Наші гроші»