Суд зніс рішення АМКУ про змову фірм з оточення Мартиненка на колтюбінговому тендері «Укргазвидобування»
03.06.2021   //  

На другому колі розгляду Північний апеляційний господарський суд прийняв постанову на користь «Moston Properties Limited» у зв’язку із начебто недостатністю наведених АМКУ доказів її змови на тендері «Укргазвидобування» щодо колтюбінгової установки ціною $5,8 млн. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

У травні 2015 року ПАТ «Укргазвидобування» провело закупівлю колтюбингової установки. Пропозиції на тендер подали лише дві компанії: «Moston Properties Limited» та «North Scale Enterprises Ltd». За версією НАБУ, причиною цього стало надання «Укргазвидобуванням» обмеженого строку бізнесу для подачі своїх пропозицій – всього два дні.

Переможцем з ціною близько $ 5,8 мільйонів визнали «Moston Properties Limited».

За версією НАБУ придбана колтюбінгова установка не придатна для видобутку газу на континенті, її вартість завищена на $2,57 млн, а для доведення її до потрібної комплектації необхідно буде витратити ще 24 млн.грн.

За даними британського реєстру, директор і власниця 100% акцій компанії Георгіна Папатероу очолює ще майже п’ять десятків компаній, в тому числі, Muster Services, яка раніше була постачальником аналогічних колтюбінгових установок для ПАТ «Чорноморнафтогаз» за ще вищими цінами.

В підсумку «Укргазвидобування» не перерахувало компанії за цим контрактом близько 2.8 мільйони – майже 49% суми. «Moston Properties Limited» подала позов до Лондонського Міжнародного Арбітражного Суду про стягнення заборгованості, який задовільнили.

В свою чергу, ПАТ «Укргазвидобування» звернулось із заявою до АМКУ щодо змови між «Moston Properties Limited» та «North Scale Enterprises Ltd».

Серед доказів змови АМКУ зазначив:

  • одна і та ж особа була акціонером та одноосібним директором компанії «North Scale Enterprises Ltd.», а також акціонерним власником компанії «Moston Properties Limited»;
  • однакові помилки, структура та шрифт у документах;
  • збігались дати перекладу та нотаріального засвідчення документів, подачі документів, перерахунку коштів з метою забезпечення своїх пропозицій;
  • завищена цінова пропозиція.

Внаслідок цього у серпні 2018 року АМКУ оштрафував компанії «Moston Properties Limited» та «North Scale Enterprises Ltd.» на 339 999 грн. кожне за вчинення антиконкурентних узгоджених дій ( https://cutt.ly/LnodaoG).

«Moston Properties Limited» оскаржила штраф до Господарського суду міста Києва. У перших двох інстанціях їй відмовили, але Верховний суд обидва рішення судів скасував та передав справу на новий розгляд до Господарського суду міста Києва, який знову ж відмовив компанії у задоволенні позову.

Проте Північний апеляційний господарський суд прийняв постанову на користь «Moston Properties Limited» у зв’язку із начебто недостатністю наведених АМКУ доказів.

Суд зазначив, що

  • ️ідентичність оформлення пропозицій є результатом використання шаблонного зразка на сайті ПАТ «Укргазвидобування»;
  • ️синхронність дій – співпадіння;
  • ️відсутні нотаріально посвідчені та легалізовані в установчому порядку документи про пов’язаність компаній;
  • ️відсутні достовірні докази завищення ціни.

 

При цьому суд не зважив, що:

  • «Moston Properties Limited» не надала до суду документів щодо своїх кінцевих бенефіціарів, які спростовують пов’язаність учасників;
  • навряд чи обидва учасника торгів, знаходячись в різних місцях, можуть робити однакові помилки відсутні в шаблоні;
  • однакова дата надходження коштів на рахунок банка-отримувача за відсутності доказів того, що платежі було здійснено учасниками у різні дати, є досить сумнівним твердженням;
  • яким чином АМКУ міг засвідчити можливість ПАТ «Укргазвидобування» придбати необхідне їм обладнання у той же проміжок часу за нижчою ціною.

Постанова Північного апеляційного господарського суду була прийнята на користь «Moston Properties Limited» за відсутності спростування всіх обвинувачень АМКУ. Комітет подав касаційну скаргу.

Нагадаємо, програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомляла про зв’язок цих компаній з екс-народним депутатом партії «Народний фронт» Миколою Мартиненком.