Монополія Ахметова: «Укрзалізниця» оголосила закупівлю рейок на півтора мільярда
03.06.2021   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 31 травня оголосила відкриті торги на постачання рейок очікуваною вартістю 1,53 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Майбутній переможець повинен буде до кінця поточного року поставити 43 989 т залізничних рейок широкої колії типу Р-65 першої категорії довжиною 25 метрів із загартованою поверхнею кочення. Очікувана ціна становить 34 800 грн. за тонну.

Торік їх замовляли у ТОВ «Метінвест-СМЦ» по 26 544 грн./т, але угоду розірвано.

Тендерна документація вимагає надати виконаний аналогічний договір на постачання продукції, що наділена подібними до предмету закупівлі ознаками (призначення, вид, спосіб використання тощо). Він має бути укладений у період з 2018 року по 2020 рік.

Пропозиції прийматимуть до 1 липня. Аукціон попередньо призначено на 6 серпня.

Від заснування «Прозорро» всі підряди «Укрзалізниці» щодо рейок отримав «Метінвест-СМЦ» Ріната Ахметова із продукцією його ж ПрАТ «МК «Азовсталь». Причому спаринг-партнерами на торгах були інші дилери «Азовсталі». Детальніше про цю ситуацію можна прочитати у статті «Укрзалізниця» створила монополію для Ахметова на 1,5 мільярда на рік» для «Дзеркала тижня» від експерта «Ліги антитрасту» Володимира Даценка.

Нагадаємо, «Ліга Антитрасту» звернулася до Антимонопольного комітету України із заявою про узгоджені дії учасників тендерів «Укрзалізниці», які представляли інтереси «Метінвест» і завдали збитків державній компанії через спотворення результатів торгів.