ДТЕК спалив африканський антрацит, який не підійшов «Центренерго» нібито через якість – історія Медведчука
02.06.2021   //  

Закуплене в Південній Африці в 2014 року вугілля, яке офіційно через ціну та якість не підійшло державному ПАТ «Центренерго», було викуплене ДТЕК Ріната Ахметова. Відмова держкомпанії від цього вугілля запустила схему з постачання через фірми Віктора Медведчука палива з окупованих територій Донбасу.

Про це йдеться в матеріалі програми «Bihus.info».

З записів розмов Медведчука відомо, що в листопаді 2014 він почав обговорювати з Москвою купівлю Україною вугілля на окупованих територіях.  І саме в листопаді на засіданні Ради нацбезпеки та оборони президент Петро Порошенко розкритикував високу ціну та низьку якість африканського антрацитового вугілля, яке закуповувало для державних ТЕС ДП «Укрінтеренерго». Тоді ж було відкрито кримінальне провадження, почалися допити міністра енергетики Юрія Продана і керівників держпідприємств, які брали участь в закупівлі. Тодішній директор «Укрінтеренерго» Володимир Зіневич заявив про початок переділу ринку вугілля.

Екс-міністр енергетики Продан каже, що в підсумку законтрактований для держстанцій африканський антрацит був викуплений ДТЕК.

В листопаді 2014 року в телефонній розмові з заступником голови уряду РФ Дмитром Козаком Медведчук заявив, що енергетичний блок в уряді Яценюка перейде під контроль президента.

Через тиждень після цієї розмови Продан був звільнений, а на його місце призначений Володимир Демчишин – співвласник групи ICU.

На плівках Медвечук тоді ж домовився з російськими кураторами, що підконтрольні йому фірми будуть купувати вугілля з окупованих територій. Частина коштів за нього піде на погоджені рахунки в Донецьку та Луганську, а 40% буде передано готівкою. Більше того, з плівок випливає, що Медведчук підбивав своїх співрозмовників у Кремлі шантажувати Україну ще більшим дефіцитом вугілля дял прискорення погодження схеми.

В підсумку, під виглядом африканського вугілля для «Центренерго» паливо постачали дві компанії з Гонконгу – Arida Global Limited і Cortex Sales Limited, які пов’язані з Медведчуком. Готівку на окуповані території переправляє Служба безпеки України, за словами Медведчука схему курує перший заступник голови СБУ (на той час цю посаду займав Юрій Артюхов – «НГ»).

29 грудня 2014 Петро Порошенко публічно заявив, що Україна купуватиме вугілля на окупованих територіях. Порошенко пообіцяв, що гроші буде будуть сплачені «з контролем того, що ці гроші використовуються виключно на заробітну плату шахтарям – українським громадянам. Тут не задіяна вже валюта, бо постачається вугілля напряму на електростанції. І жодних інших постачальників вугілля, наскільки мені проінформували, не буде», – сказав Порошенко.

У коментарі екс-президент заявив, що не пам’ятає «точно ролі Медведчука» у вугільних контрактах з окупованими територіями, і не пам’ятає «жодних компаній, бо мова йшлася виключно про державний інтерес, і державні компанії, і сплату податків у бюджет».

Разом з тим на плівках чутно, що через два дні після публічної заяви Порошенка, 31 грудня 2014, СБУ, за словами Медведчука, повезла готівку на окуповані території. Це був аванс. Судячи з плівок, готівку за окуповане вугілля возили з кінця 2014 – на початку 2015, а саме вугілля продовжували возити і на початку 2016 році.

Тільки в 2015 році Arida Global Limited уклала дві угоди на постачання вугілля державному «Укрінтеренерго» на понад 290 млн грн.  Загалом поставки вугілля з окупованих територій маскували, а в ланцюг перепродажів з часом додавали все більше фірм.

Нагадаємо, раніше Bihus.Info оприлюднив записи розмов Медведчука, які підтверджують причетність Петра Порошенка до збереження російською «Транснєфтю» контролю над українською частиною нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок» від «Транснєфті» та подальшу передачу труби оточенню Медведчука.