В АМКУ оскаржили сміттєву монополію «Вельтума», створену мерією Запоріжжя
01.06.2021   //  

ТОВ «Екотехнологічна компанія «Гранік»  з юридичним супроводом «Ліги антитрасту» оскаржила в АМКУ дії Запорізької  міської ради, яка на десять років визначила місту одного підрядника з вивезення сміття. Ним у 2019 році стало ТОВ «Вельтум-Запоріжжя», що  виграло відповідний конкурс виконкому міськради і з тих пір розробляє для чиновників економічне обґрунтування тарифу на вивіз сміття, за яким потім отримує підряди.

З січня 2020 року тарифи на вивіз та утилізацію сміття в Запоріжжі становлять 86,79 гривень/м3, на  захоронення побутових відходів – 184,72 гривні/т.

З початку 2021 року районні відділи освіти Запоріжжя перестали проводити конкурсні торги з вивозу побутових відходів,  а посилаючись на конкурс 2019-го року та рішення Запорізької міськради стали укладати з «Вельтум-Запоріжжя» угоди за переговорною процедурою за формулюванням «відсутність конкуренції з технічних причин».

Кілька таких угод «Екотехнологічна компанія «Гранік» змогла оскаржила в АМКУ. Зокрема Комітет зобов’язав освітян в Комунарському та Хортицькому районах міста відмінити закупівлі з «Вельтум-Запоріжжя» за переговорною процедурою.

Як показав попередній досвід тендерів з вивезення відходів, практика відкритих торгів значно здешевлює в Запоріжжі утилізацію сміття. Наприклад, у січні поточного року райвідділи освіти встигли провести чотири тендери за переговорною процедурою з «Вельтум-Запоріжжя» загалом на 1,27 млн гривень, де ціна утилізації кубометру складала близько 105 гривень.

У лютому – березні райвідділи освіти провели відкриті торги з утилізації сміття, під час яких вартість послуги впала на 40% до 59-63 гривень/м3. Якщо б січневі закупівлі також відбувались за конкурсом, бюджет міг би зекономити 508 000 гривень.

За даними  «Граніка», з 1 січня 2020 року по 1 квітня.2021 року в Запоріжжі було проведено 312 процедур закупівлі послуг з утилізації/видалення та поводження зі сміттям. З них лише 4 процедури відбулись на відкритих торгах (у двох переможцем став «Вельтум-Запоріжжя», одні торги виграла «Екотехнологічна компанія «Гранік»).

Зараз «Вельтум-Запоріжжя» виконує в місті  95% договорів з послуг утилізації  сміття.

«Такі переваги товариство отримало не самостійно, завдяки власним досягненням, а на підставі рішення органу місцевого самоврядування, яке надало йому переваги порівняно з іншими учасниками ринку», – зазначається в заяві «Граніка» до АМКУ.

ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» зі статутним капіталом у 55,44 млн гривень  засноване у Запоріжжі у 2008 році, спеціалізується на збиранні безпечних відходів. В минулому році фірма виграла тендерів на 6,09 млн гривень. З початку 2021 року отримала підрядів на 6,15 млн гривень.  Власниками ТОВ виступає комунальне підприємство «Комунсантрансекологія» Запорізької міськради (частка у 44%)  та ТОВ «Вельтум Україна» (56%)  киянина Сергія Ткаченка та місцевого бізнесмена Андрія Шерстньова, який фінансує  місцевий футбольний клуб «Металург».  Андрій Шерстньов є також співвласником ТОВ «Біогаз–Україна», що займається виробництвом електроенергії з побутових відходів. За даними системи Youcontrol, «Біогаз Україна» також відноситься до структур місцевого депутата 7-го скликання від «Опозиційного блоку» Руслана Божка.

ТОВ «Екотехнологічна компанія «Гранік» зі статутним капіталом у 8,10 млн гривень засноване в Запоріжжі у 1999 році, спеціалізується на збиранні безпечних відходів, власником виступає місцевий підприємець Геннадій Дубов. В минулому році компанія отримала тендерів на 4,40 млн гривень, з початку 2021-го – на 3,00 млн гривень.