«Укрзалізниця» заточила ремонт Дарницького мосту за 1,2 мільярди під турків, – «Ліга антитрасту»
01.06.2021   //  

Укрзалізниця оголосила тендер на завершення будівництва Дарницького мосту очікуваною вартістю 1,20 млрд. грн.

Міністерство інфраструктури вже назвало факт оголошення перемогою  у вирішенні питання довгобуду. Але, схоже, такі висновки передчасні, повідомляє «Ліга антитрасту».

Процедура закупівлі містить цілий перелік лайфхаків, як не треба оголошувати тендери.

  • В тендерній документації зазначено, що «орієнтовний обсяг робіт який необхідно виконати зазначений у Додатку №10 до тендерної документації». Але тендерна документація не містить Додатку №10 (останній додаток за номером 9).
  • Тендерна документація не містить проектно-кошторисної документації. Тому відсутній детальний перелік робіт, які треба виконати.
  • Технічне завдання (Додаток №1) складається зі сфотографованих креслень, вставлених в документ з коротким описом проекту.

Відсутність деталізованої інформації про перелік робіт може призвести до того, що замовник отримає далеко не те, що планує.

Але найголовніше – це вимога до учасників. До участі в тендері допускаються виключно компанії, які мають досвід виконання робіт з будівництва чи реконструкції мостів і шляхопроводів, вартістю не менше 85% від очікуваної вартості тендера. Тобто на суму не менше 1 млрд. грн. Така вимога може бути дискримінаційною, адже не зрозуміло, чому замовник визначив «поріг» аналогічності договору саме в 85%.

За останні 5 років було лише два тендери на реконструкцію мостів в Україні вартістю понад мільярд гривень: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-21-004909-c та https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-11-26-001184-a.

Обидва тендери виграли турецькі компанії «Onur» та «Doğuş». В останньому тендері на реконструкцію кременчуцького мосту участь прийняли лише ці два учасники.

Отже цілком можливий варіант, що за право добудови Дарницького мосту позмагається мінімальна кількість учасників.