«Ліга Антитрасту» з споживачами оскаржили до суду відмову АМКУ розслідувати «дефіцитну» схему ДТЕК
31.05.2021   //  

«Ліга антитрасту» разом з фізичними особами – споживачами електрики оскаржили до Господарського суду м. Києва залишення АМКУ без розгляду їх заяви щодо зловживання монопольним становищем групою «ДТЕК» на ринку електроенергії цієї зими.

Перше засідання вже призначене на 7 червня, повідомляє громадська організація.

На початку року група «ДТЕК», яка контролює майже 70% теплової генерації та 90% видобутку енергетичного вугілля, створила дефіцит електроенергії, що призвело до перебоїв у енергосистемі країни та необхідності імпортувати електрику з держави-агресорки.

Під час підвищеного попиту на електрику через низькі температури та затримку ремонтної програми на «Енергоатомі», НЕК «Укренерго» вимагав від станцій «ДТЕКу» включати свої енергоблоки в роботу. Але компанії групи не виконували команди оператора та виводили аномальну кількість енергоблоків в позапланові аварійні ремонти. Також, на складах станцій групи залишалися запаси вугілля нижче визначених державою нормативів, що було в подальшому підтверджено рішенням регулятора. Крім цього, за інформацією ПАТ «Центренерго», «ДТЕК» не поставило вчасно вугілля товариству за попередніми договорами, через що вони були вимушені вивести з робити окремі зі свої енергоблоків.

Все це в сукупності призвело до дефіциту електроенергії в енергетичній системі та поставило Україну перед непростим вибором: імпортувати електрику з держави-агресорки та її сателітів або вдатися до віялових відключень.

В подальшому керівництво групи «ДТЕК» олігарха Ріната Ахметова пояснювала таку свою поведінку браком коштів для закупівлі вугілля та вчасного і повного проведення технічної підготовки станції до опалювального сезону. Однак ці твердження спростовуються опублікованою фінансовою звітністю групи.

«Ліга Антитрасту» разом зі споживачами зібрали докази зловживань, написали детальні обґрунтування та звернулися до АМКУ з вимогою порушити справу. Однак відомство вкотре не побачило негативного впливу зловживань ДТЕКу на права та інтереси його споживачів та залишило заяви без розгляду. Аргументація стандартна: права заявників – споживачів електроенергії нібито не порушено.

«Ми категорично не згодні з цим рішенням, тому оскаржили його та добиватимемося, щоб суд таки примусив Комітет розпочати розслідування за нашою заявою. Чому важливо, щоб Антимонопольний комітет розпочав розслідування проти групи «ДТЕК» саме за заявою споживачів? В такому випадку споживачі будуть мати процесуальний статус у цій справі, а значить процесуальні права, в тому числі, на оскарження прийнятого рішення до суду. Адже навіть якщо АМКУ відкриє справу, але за власною ініціативою, в подальшому, як і в 2018 році, він може цю справу закрити і оскаржити це рішення до суду буде нікому. Саме так сталося, коли в 2018 АМКУ закрив справу проти «ДТЕКу» через те, що компанія нібито не монополіст. Тоді це рішення до суду ніхто не оскаржив, бо в процесі було лише два учасники: «ДТЕК» та сам АМКУ. Зараз ми не хочемо допускати подібних помилок. І хоча ми були вимушені сплатити більше десяти тисяч гривень судового збору за подання позовів – це нас не відлякало і ми віримо в нашу спільну перемогу», – заявили у «Лізі антитрасту».