Судитися з китайцями по «Мотор Січі» найняли юристів, які захищали Україну від росіян по відібраній Коломойським «Укртатнафті»
28.05.2021   //  

Міністерство юстиції України 24 травня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «King & Spalding» (США) про юридичні послуги на $370 тис, або 10,16 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця року фірма надаватиме послуги з юридичного консультування та юридичного представництва у справі за позовом акціонерів ПАТ «Мотор Січ» до держави Україна.

Мін’юст 5 грудня 2020 року отримав запит про арбітраж від імені громадян Китаю, котрі зазначають, що вони є акціонерами «Мотор Січі», проти України відповідно до статті 10 Угоди між Урядом України і Урядом Китаю про заохочення та взаємний захист інвестицій від 31 жовтня 1992 року. Позивачі вважать, що Україна порушила їхні права як інвесторів.

Сума позову за попередньою оцінкою становить не менше $3,6 млрд (98,74 млрд грн.).

Нагадаємо, торік АМКУ залишив без розгляду заяву китайської фірми «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та групи «DCH» Олександра Ярославського на придбання акцій «Мотор Січі». Цьогоріч у січні РНБОУ застосувала санкції проти «Skyrizon», а в березні Госпсуд м. Києва визнав недійсним рішення АМКУ і зобов’язав його прийняти заяву. Детальніше про ситуацію щодо «Мотор Січі» читайте у роз’ясненні від експертів «Ліги антитрасту».

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо вона пов’язана із захистом прав та інтересів України. На переговори запросили шість фірм, але «Covington & Burling Llp» відмовилась від участі, «Arnold & Poter Kaye Scholer Llp» не надала оригінали документів, а «Clifford Chance» відхилили через конфлікт інтересів. Інші три фірми запропонували  такі ціни: «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan Llp» – $498 тис, «Hogan Lovells International Llp» – $381 тис, а «King & Spalding» – $370 тис. Так виконавцем стала «King & Spalding».

За кошторисом, погодинна ставка двох юристів Томаса Спрейнджа і Роберта Савіджа становить $1 380, а двох юристок Катерини Фролової та Елли Заде – $500. Експертні послуги коштують $250 за годину, а одна поїздка адвокатів обійдеться у $10 тис. Ця вартість включає добові, відрядження та витрати на проживання для чотирьох осіб.

У 2011-2013 роках «King & Spalding» представляла Мінюст у справі за позовом ВАТ «Татнафта» (Росія) до України. Росіяни вимагали $2,4 млрд за рейдерське захоплення заводу «Укртатнафта» групою «Приват» Ігоря Коломойського за часів Тимошенко.

Юридичним та публічнім супроводом концентрації «DCH» із китайцями в Україні займається юридична фірма «Ярослав Гришин та партнери». Гришин був депутатом Запорізької облради та входив до політради партії «УКРОП», пов’язаної з оточенням Коломойського. Коломойський і Ярославський є бізнес-партнерами по «Укртатнафті».