Система ціноутворення від Укравтодору дозволить підрядникам легалізувати завищення цін в рази, – Ісаєнко
27.05.2021   //  

Застосування укрупнених цін для розрахунку вартості будівництва доріг Укравтодором дозволить його фірмам-партнерам за рахунок цінової маніпуляції вигравати тендери. І не нести жодної відповідальності перед правоохоронцями за їх завищення в процесі будівництва.

Про це написав для «Дзеркала тижня» нардеп від ОПЗЖ Дмитро Ісаєнко, колишній заступник міністра Мінрегіону.

З жовтня 2020 року в Україні припинили дію національні стандарти у сфері ціноутворення у будівництві. Планувалося, що  їм на заміну мали б прийти кошторисні норми та нормативи, що дозволять відслідковувати ціни на матеріали для будівництва та зарплати будівельникам на держзамовленнях. Але Мінрегіон до цього часу не ухвалив ці норми.

Паралельно Укравтодор взагалі лобіює законодавчі зміни, які б дозволили не розповсюджувати майбутні норми та нормативи на будівництво доріг загального користування. В Раді вже в першому читанні проголосовано законопроект про визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування. За ним  вартість будівництва, ремонтів та утримання таких доріг загального користування визначатиметься окремими методиками і правилами, які буде встановлювати Укравтодор.

Суть ідеї автономного ціноутворення, запропонованої Укравтодором, полягає у тому, що договірна ціна та тендерні пропозиції можуть формуватися на основі укрупнених показників вартості окремих видів робіт. Основною складовою застосування укрупнених індикаторів є вартість матеріальних ресурсів, що визначається за середньозваженими цінами, які склалися у певному регіоні.

На думку Ісаєнка, вимальовується схема, яка дозволить фірмам-партнерам Укравтодору стабільно ставати переможцями тендерів. Для цього Укравтодор розробляє та затверджує власні правила і показники, узгоджені з партнерами. Потім підпорядкований інститут на цій основі розробляє проектну документацію. Таким може бути «ДерждорНДІ», який в кінці 2020 року на замовлення Мінрегіону вперше виконав дослідження європейського та світового досвіду ціноутворення. А на третьому етапі споріднені підрядники дещо знижують свої укрупнені показники в пропозиціях, виходячи з того, що на ринку є ресурси за нижчими цінами, ніж середні, — і виграють тендер.

«Фактично це означає можливість подавати будь-яку ціну робіт, згодом маючи конкретні пояснення для «прорахунків». Якщо такий підхід матиме законодавче та нормативне підґрунтя, ні аудиторська служба, ні Рахункова палата, ні правоохоронні органи не зможуть контролювати ефективне використання державних інвестицій. Жоден контролюючий орган не зможе довести, чому фінальна сума в кілька разів відрізняється від реальної. Просто компанія-підрядник вибрала неправильний коефіцієнт, однак діяла в рамках чинних правил і нормативів» – написав нардеп.

Нагадаємо, в травні Мінрегіон провів громадське обговорення Порядку застосування кошторисних норм та нормативів з ціноутворення при визначенні вартості будівництва.

Perfect Group Ісаєнка відома скандальними забудовами Києва. В 2007-2015 роках Ісаєнко працював заступником міністра Мінрегіону.