«Сатурн» за 25 мільйонів завершить створення радіотелескопа Держкосмосу в Золочеві
27.05.2021   //  

Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 25 травня уклав угоду з ПрАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» про розробку радіотелескопа на 24,60 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2018 році «Сатурну» за 195 тис грн. без торгів замовили розробку технічних пропозицій щодо напрямків модернізації антенних систем КТНА-200 і MARK-4B Центру космічних досліджень і зв’язку в Золочеві Львівської області. Потім того ж року Радіоастрономічний інститут НАНУ отримав підряд на розробку техзавдання на створення радіотелескопа РТ-32 на базі антенної системи MARK-4B для участі в РНДБ-експериментах вартістю 99 тис грн. Йдеться про радіоінтерферометрію з наддовгою базою, тобто вимірювання координат рознесених на великі відстані радіоджерел (наприклад, квазарів, активних ядер галактик).

Того ж року «Сатурн» виграв перші торги на створення радіотелескопа РТ-32 за 8,00 млн грн. У 2019-2020 роках із ним уклали чотири угоди про додаткові закупівлі на 30,61 млн грн. за переговорною процедурою для уніфікації та сумісності з виконаними роботами.

Нинішня угода на 24,60 млн грн. передбачає завершення всіх робіт, а також комплексні випробування та введення радіотелескопу в експлуатацію у строк до кінця 2022 року.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо відкриті торги двічі відміняли через нестачу учасників. На одні з них приходив «Сатурн» із нинішньою ціною 24,60 млн грн.

Співвиконавцями у технічному завданні є Радіоастрономічний інститут Національної Академії наук України, а також дві приватні компанії: київське ТОВ «Вірком» Романа Корніца, Ігоря Пастушенка, Сергія і Віктора Гайдаманчуківта тернопільське ТОВ СП «Інтернсис Лтд» Андрія і Михайла Паламарів із Тернопільського НТУ ім. І.Пулюя.

Основним акціонером столичного виробника радіоприладів «НВП «Сатурн» є Дмитро Миримський – брат покійного екс-депутата ВР АР Крим та екс-нардепа від партії «Союз» по округу в Криму Льва Миримського. Також частки мають Людмила, Ірина і Владислав Чмелі та ПрАТ «УПТК», яке належить родині Чмілів та Ярославу і Михайлу Антошкам.

Із 2018 року Центр уклав із «Сатурном» угод переважно по телескопу на 64,80 млн грн.