Як втратити контракт на 63 млн через непрозорість
26.05.2021   //  

Не весь бізнес готовий «роздягатися» та публікувати на широкий загал в системі «Прозорро» багато інформації про себе. Тому законодавець надав право учасникам закупівель визначати певну інформацію, як конфіденційну. Тоді, на етапі розкриття, її зможе побачити тільки замовник.

Проте, це право не є безмежним, пояснює «Ліга антитрасту».

Адже, за законом інформація може бути визначена конфіденційною тільки обґрунтовано (!). Більш того, міститься цілий перелік інформації, що не може визначатися як конфіденційна за будь-яких умов. Серед цього переліку, в тому числі, документи, що підтверджують відповідність учасника кваліфікаційним критеріям.

В тендері на будівництво школи в смт Авангард Одеської області очікуваною вартістю 68,4 млн.грн. Відділ капітального будівництва, житлово-комунального господарства, комунального майна Авангардівської селищної ради відхилив всі дешевші пропозиції та обрав переможцем учасника з найдорожчою ціною 65,3 млн.грн. – ТОВ «Агросервіс».

Одна з дискваліфікованих компаній ТОВ «Містдорбуд сервіс» оскаржила до Тендерної колегії АМКУ визначення переможця, в тому числі, через те, що «Агросервіс» закрив інформацію про субпідрядника, яка відноситься до кваліфікаційних критеріїв та не може бути визначена конфіденційною.

Колегія погодилася зі скаржником та зобов’язала замовника скасувати своє рішення. Враховуючи те, що «Агросервіс» – останній учасник, тендер замовнику схоже доведеться відмінити.

Залишимо за дужками, як так вийшло, що замовник уважно проаналізував та знайшов помилки в дешевших пропозиціях та не помітив майже аналогічні в дорожчих. Колегія зафіксувала дискримінаційний підхід замовника до розгляду пропозицій учасників, а умисний він був чи ні, та чи мав місце тут корупційний інтерес – це вже справа правоохоронців. Вам лише порекомендуємо уважно використовувати інструмент конфіденційності та ні в якому разі не «закривати» те, що забороняє приховувати законодавець.

Довідково:

За інформацією системи Clarity Project ТОВ «Агросервіс» є переможцем у 59 закупівлях місцевих органів Одеської області на загальну суму понад 45 млн. грн. Більшість процедур були лише звітами про договір та допороговими закупівлями, та лише дві конкурентними торгами. Власниками «Агросерсвісу» є одесит Фемістокл Мурадов та його донька Ганна Чугунова.

Посилання на процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-03-10-002749-a