«Тітушки» тероризують активістів, які зупинили незаконну забудову у центрі Києва
26.05.2021   //  

З квітня цього року тривають атаки на киян, які активно виступили проти будівництва житлового комплексу на вул. Січових Стрільців, 59 у Шевченківському районі Києва, на місці колишнього обласного воєнкомату. Про це повідомили активісти у Facebook-групі «Незаконне будівництво ЖК «Покрова» Січових Стрільців 59».

Зокрема, невідомі молодики погрожували їм, кидали каміння у вікна, намагалися вдертися у квартири, неодноразово замазували силіконом замки, поширюють про них різні листівки, а також дзвонять з невідомих номерів. За даними місцевих мешканців, навіть стріляли у вікна. Відповідні заяви написані у поліцію, однак наразі результатів розслідування немає.

Такий тиск пов’язаний із судовими позовами, завдяки яким було зупинено будівництво житлового комплексу на ділянці на вул. Січових Стрільців, 59. Зокрема, 2 квітня саме за окремими заявами двох місцевих мешканців Анжеліки Юркевич та Марка Зельдіча Верховний Суд відкрив касаційне провадження у справі, рішення по якій наразі дозволяє забудовникам прибрати обмеження по висотності ЖК у разі, якщо його таки почнуть будувати. Це сталося після того, як Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження за скаргами Київради, Департамента містобудування КМДА та Мінкультури.

Крім Юркевич та Зельдіча, раніше в апеляційній інстанції до цієї справи долучилися також громадський активіст Олександр Дядюк, колишній нардеп Юрій Левченко, військовий прокурор і Міноборони.

Відзначимо, що наприкінці квітня депутати Київради Анатолій Шаповал (Батьківщина) та Зоя Ярош (Голос) подали два різні проекти рішення про відмову Центральному територіальному управлінню капітального будівництва (ЦТУКБ) в поновленні договору оренди ділянки площею 0,96 га по вул. Січових Стрільців, 59. Термін дії оренди закінчився 12 квітня 2021 року. Ділянка передавалася ще у 2005 році для будівництва житла для військовослужбовців. Втім, забудована вона так і не була. Крім того, зафіксовано систематичну несплату орендної плати.Орендар пропустив строк для звернення щодо поновлення договору оренди, клопотання було подано невчасно та без дотримання форми.

Нагадаємо, на ділянці 0,96 га на вул. Січових стрільців, 59 донедавна розташовувався обласний воєнкомат. У 2017 році його знесли і почали будівництво ЖК «Покрова» під егідою «Укрбуду».

Забудовники встигли звести перші кілька поверхів ЖК, після чого ДАБІ анулювало дозвіл. Підставою стала низка порушень, серед яких – недійсні містобудівні умови та обмеження (МУО), які втратили чинність у 2013 році, а також порушення при розробці проектної документації. Також свій припис про зупинення робіт видав Мінкульт, з яким забудовник не погоджував жодних документів щодо будівництва в історичному ареалі Києва, де діє обмеження по висотності (не вище 27 м). Вказаний припис забудовник намагався скасувати в судовому порядку, проте справу не виграв, припис залишився чинним.

Після програшу в усіх судах включно з Верховним ЦТУКБ у лютому цього року отримало нові МУО, які вже обмежили висотність ЖК до законних 26,5 м. Однак, ЦТУКБ звернулося до Окружного адмінсуду з вимогою збільшити граничну висоту об’єкта до 72,6 м, як передбачав старий проект. І ОАСК у вересні 2019 року цю вимогу задовольнив. Апеляція рішення ОАСК залишила без змін. І ось зараз справа почне розглядатися у Верховному Суді завдяки касаційній скарзі активістів, яку «тітушки» вимагають відкликати.

Разом із ЦТУКБ замовником будівництва ЖК на вул. Січових Стрільців, 59 є ТОВ «Будінпроект», з яким вони уклали договір у 2015 році.

Засновником ТОВ «Будінпроект» значиться ТОВ «Будівельний розвиток міста», бенефіціарними власниками якого є Сергій Мальцев і Сергій Якусевич, заступник голови правління «Укрбуду».

Як відомо, раніше будівельну корпорацію «Укрбуд» контролював екс-нардеп Максим Микитась. Однак, за його словами, у подальшому контроль над корпорацією отримали його топ-менеджери, серед яких – Андрій Якусевич, Олег Майборода, нинішній заступник Офісу Президента Олег Татаров.