4 мільярди на сховище ядерних відходів: відхилені фірми знесли через АМКУ допущених конкурентів
26.05.2021   //  

Адмінколегія АМКУ 18-19 травня задовольнила дві скарги відхилених компаній на тендері щодо будівництво сховища радіоактивних відходів у Чорнобильській зоні очікуваною вартістю 3,84 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Мова про сховище для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Його хочуть збудувати на території існуючого комплексу виробництв «Вектор» у Чорнобильській зоні відчуження. Нинішній підряд включає виготовлення робочої документації (стадія «Р»), науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, поставку і монтаж обладнання.

На тендер прийшли шість фірм (про всіх читайте в новині «Четверо з шести бажаючих узяти 4 мільярди на сховище ядерних відходів мали зв’язки з Микитасем»). Однак ДСП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» допустило до аукціону лише двох із них: корпорацію «Укртрансбуд» і ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг».

Відхилені консорціуми «Адамант і Кінтегро» і «Атомспецбуд» поскаржились в АМКУ.

Консорціум «Адамант і Кінтегро» не зміг довести, що його неправомірно відхилили за надання недостовірної інформації. Йшлося про нібито підроблену додаткову угоду до договору ТОВ «Будівельна компанія «Адамант» із ТОВ «ЦПДК» про надання послуг лабораторії контролю якості зварних з’єднань, стосовно якої «ЦПДК» подавала заяву в поліцію. Кримінальне провадження відкрили в березні й закрили в квітні 2021 року.

Але за скаргою «Адамант і Кінтегро» адмінколегія наказала скасувати рішення про допуск «Укртрансбуду». Корпорація завантажила документи про відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі за ст. 17 щодо себе, а треба було щодо кожного з учасників.

Консорціум «Атомспецбуд» довів, що йому мали надати добу на усунення недоліків:

  • відсутність документів за ст. 17 щодо кожного з учасників консорціуму окремо;
  • відсутність підтверджуючих документів на наявність у субпідрядника ліцензійного софту для проектних робіт AutoCAD, Revit, SСAD, Lira SAPR, AdvanceSteel;
  • відсутність протоколу намірів із субпідрядником, який має фахівця з відповідним чинним кваліфікаційним сертифікатом або договори з відкладальною умовою;
  • середньорічний оборот за 2017 рік менше 5% очікуваної суми, або 192,14 млн грн.

Також за скаргою «Атомспецбуду» АМКУ наказав скасувати допуск «Ютем-Інжиніринг», бо той не довів, що субпідрядник має ліцензійний софт SСAD AdvanceSteel, технологію будівельного інформаційного моделювання і кілька сертифікатів. Замовник не виявив ці недоліки і не дав фірмі добу на виправлення, тому має скасувати рішення про її допуск.

Закупівлю проводять вдруге: перший тендер відмінили через допуск одного учасника.