СБУ перевіряє чи підіграють воєнні прокурори забудовнику, який через ОАСК провів рішення про забудову заводу «Радар»
25.05.2021   //  

Головне слідче управління Служби безпеки України у липні 2020 року розпочало розслідування кримінального провадження за фактом руйнування корпусів та приміщень АТ «Київський завод «Радар», який входить до Державного концерну «Укроборонпром», на ділянках по вул. Предславинська, 35 у Печерському районі Києва.

За даними джерела «Наших грошей», у ході досудового розслідування було встановлено факт неправомірних дій прокурорів в інтересах забудовників.

Передісторія

З грудня 2020 року в Окружному адмінсуді м. Києва розглядався позов ТОВ «Печерськбудінвест» (попередня назва – «Катерпіллер») до Головного управління Держгеокадастру у м. Києві. Фірма вимагала змінити цільове призначення ділянки площею 1,36 га на вул. Предславинська, 35 – з експлуатації будівель промисловості на житлову забудову. Постійним користувачем цієї ділянки є державний завод «Радар». Разом з тим «Печерськбудінвест» є замовником будівництва житлового комплексу на цій же території.

1 березня Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Центрального регіону подала в суд заяву про вступ у справу. За даними джерел «Наших грошей», заяву підписав заступник керівника цієї прокуратури Андрій Анікеєв.

23 березня суд повідомив прокурорів про дату, час та місце розгляду справи. Однак, за даними слідства, вони відзиву на позов не подали, в судове засідання не з’явилися.

30 квітня ОАСК задовольнив позов забудовника і зобов’язав Головне управління Держгеокадастру у м. Києві змінити цільове призначення ділянки 1,36 га на вул. Предславинська, 35 на житлову забудову. Таким рішенням ОАСК фактично вийшов за межі своїх повноважень, перейнявши на себе функції Київради.

Апеляційної скарги на це рішення ОАСКу прокурори наразі теж не подали. Строк подачі апеляції – до 5 червня.

Заступник начальника відділу Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону Павло Подосінов є сином адвоката Андрія Подосінова, який представляв інтереси «Печерськбудінвест» («Катерпіллер») в судах.

Нагадаємо, на ділянці 1,36 га на вул. Предславинській, 35 будується ЖК Stanford. Девелопером проекту є Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.

Забудова була розпочата на підставі договору між заводом «Радар» і ТОВ «Катерпіллер», який, однак, закінчився у грудні 2019 року. Втім, Окружний адмінсуд у своєму рішенні 30 квітня дійшов висновку, що цей договір досі чинний (до повного виконання сторонами зобов’язань).

Кримінальне провадження № 52017000000000022 від 04.01.2017 щодо умов цього договору розслідували детективи НАБУ.

Також кримінальне провадження № 42020101060000192 від 27.05.2020 про використання ділянки на вул. Предславинській, 35 не за цільовим призначенням розслідували слідчі столичної поліції.

Засновниками ТОВ «Катерпіллер» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Кінцевими власниками «Канетро Холдінгс Лтд» значаться громадянин Індії Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк з Кременчука. «Канетро Холдінгс Лтд» також є власником ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. Мармуляк має зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»