За рік щити керування зовнішнім освітленням від дилера словаків подорожчали на 13%
21.05.2021   //  

КП «Інформатика» КМДА 13 травня уклало угоду з ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» щодо освітлення міста на 399,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовили створення, розвиток і супроводження програмно-апаратного комплексу управління та контролю мереж зовнішнього освітлення Києва. Вона дасть можливість керувати кожним світильником окремо, зокрема регулювати інтенсивність освітлення. Перелік обладнання і супутніх послуг із цінами наведено у таблиці нижче.

Щити керування зовнішнім освітленням ШКВО120 потужністю до 120 А із модуляторами PowerSLMT63 та комплексом послуг із встановлення, налагодження та візуалізації купили по 1,05 млн грн. Це на 13% дорожче від їхньої ціни в лютому 2020 року в 965 тис грн.

Додаткову закупівлю в старого постачальника провели за переговорною процедурою для сумісності з уже виконаними роботами. Як і раніше, замовник послався на експертний висновок Науково-дослідного центру судової експертизи з питань інтелектуальної власності Міністерства юстиції України від 4 січня 2021 року. Згідно з висновком, ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» є офіційним постачальником фірми «SEAK s.r.o.» (Словаччина) в Україні, тому договір можливо укласти лише з ним через відсутність альтернативи і для забезпечення уніфікації, стандартизації та сумісності з уже виконаними роботами і поставленим обладнанням. Також експерти Мінюсту порівняльним шляхом визначили, що на момент дослідження технічне рішення ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» було єдиним, яке відповідало вимогам щодо розвитку й супроводу системи.

ДАСУ перевіряє нинішню закупівлю на підставі даних автоматичних індикаторів ризиків і запитала обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру витрат і очікуваної вартості. Замовник відповів, що характеристики визначила робоча група, створена наказом Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Ще він послався на дослідження Торгово-промислової палати України про рівень цін на обладнання і лист КП «Київміськсвітло» з переліком можливих об’єктів для підключення.

Нагадаємо, у 2018 р. КП «Інформатика» без торгів через відсутність конкуренції замовило ТОВ «Хідден Енерджі.Юей» поставку софту цієї системи та її пілотне впровадження в Дніпровському районі за 49,77 млн грн. У 2019 р. йому докинули ще 149,54 млн грн., а в 2020 р. – 199,11 млн грн. Отже, загалом система вже коштує столиці 797,59 млн грн.

ДП «Хідден» ТОВ «Хідден Енерджі» Гліба Львова з Києва є офіційним дистриб’ютором словацької «SEAK Energetics» в Україні та представляє систему управління освітленням СЕАК «Розумне світло». На сайті «Хідден Енерджі» сказано, що вона втілила спільно з КП «Київміськсвітло» пілотний проект з управління світильниками з інтеграцією в загальну міську систему управління вуличного освітлення на вул. Антоновича. Потім фірма модернізувала спільно з КП «Інформатика» і КП «Київміськсвітло» освітлення у Дніпровському, Подільському і Печерському районах та на ще кількох вулицях.

Комунальне підприємство «Інформатика» на чолі з Миколою Пихтіним є структурним підрозділом Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, обов’язки директора якого виконує Ганна Лисик. Раніше посаду директора обіймав Юрій Назаров.

Найменування товару Кількість, шт. Договірна ціна, грн./шт. із ПДВ Ціна з дослідження ТТП України, грн./шт. із ПДВ 
Щит керування зовнішнім освітленням ШКВО120 потужністю до 120 А із блоками зв’язку та керування – модуляторами PowerSLMT63 та комплексом послуг із встановлення, налагодження та візуалізації 361 1 051 626,97 1 088 983,22
Демодулятор керування світлодіодними світильниками SDMWT із комплексом послуг із встановлення, налагодження та візуалізації 2 500 7 813,08 8 087,60