Група Ісаєнка через ОАСК змінила цільове призначення ділянки заводу «Радар» біля «Палацу «Україна»
21.05.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав Головне управління Держгеокадасту у м. Києві внести зміни щодо земельної ділянки площею 1,36 га на вул. Предславинська, 35 у Печерському районі Києва, а саме змінити її цільове призначення із експлуатації будівель і споруд промисловості на житлову забудову. Про це свідчить рішення від 30 квітня.

З відповідним позовом до суду звернулося ТОВ «Печерськбудінвест» (попередня назва – «Катерпіллер»), з яким у січні 2016 року ПАТ «Київський завод «Радар» уклав договір про пайову участь у капітальному будівництві житлового комплексу з торгово-офісними приміщеннями.

Представники Держгеокадастру, Київради та заводу «Радар» заперечували проти задоволення позову. Вони відзначили, що «Печерськбудінвест» не може бути заявником по зміні цільового призначення ділянки, оскільки таким правом наділені лише Київрада (власник ділянки) і завод «Радар» (користувач ділянки).

Крім того, Київрада і Держгеокадастр у м. Києві наголосили, що законодавством передбачено, що зміна цільового призначення ділянки, яка знаходиться у комунальній власності, відбувається шляхом прийняття відповідного рішення органом місцевого самоврядування, а не на підставі рішення державного кадастрового реєстратора, як на цьому наполягає «Печерськбудінвест».

Розглянувши матеріали справи, суд зазначив, що фірма для проведення зміни цільового призначення ділянки надала всі передбачені документи. Відзначимо, що замість рішення органу місцевого самоврядування фірма надала технічну документацію із землеустрою, яку сама замовила.

Як зазначив суд, відповідачі не зазначили жодних претензій чи заперечень щодо повноти переліку наданих документів та їх відповідності законодавству, крім доводів щодо особи, яка звернулася із заявою.

На це суд вказав, що фірмі було передано функції замовника будівництва. Зокрема, зазначає суд, фірма отримала право вчиняти такі дії та складати такі документи, які можуть бути необхідні для досягнення цілей цього договору.

Щодо доводів заводу і Держгеокадастру щодо того, що строк дії договору закінчився у грудні 2019 року, суд відзначив, що він є досі чинним, адже, відповідно до 8.1 він у будь-якому випадку діє до повного виконання сторонами зобов’язань.

У підсумку суд дійшов висновку, що дії «Печерськбудінвест» направлені на реалізацію інтересів заводу «Радар», адже приведення офіційних даних Державного земельного кадастру у відповідність до даних інвентаризації та фактичних даних має на меті усунення невідповідностей даних кадастру, та, як наслідок, позбавить будь-якої аргументації питання припинення права користування заводом ділянкою 8000000000:79:045:0003 в аспекті її цільового призначення.

Нагадаємо, у Київраді зареєстровано проект рішення про припинення заводу «Радар» право постійного користування двома ділянками на вул. Предславинській, 35 (1,36 га і 2,06 га).

На ділянці 1,36 га на вул. Предславинській, 35 будується ЖК Stanford. Девелопером проекту є Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка.

З 2017 року договір між заводом «Радар» і ТОВ «Катерпіллер» є об’єктом розслідування НАБУ. У лютому 2018 році на ділянку 1,36 га, а також тоді ще не знесені 9 корпусів заводу за клопотанням детектива було накладено арешт, який, однак, у квітні 2019 року був скасований.

Також арешт щонайменше двічі накладався у рамках кримінального провадження № 42020101060000192 від 27.05.2020, яке розслідує слідчий відділ Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві. На думку слідства, ділянка використовується не за цільовим призначенням.

Дозвіл на виконання будівельних робіт ТОВ «Катерпіллер» отримав в ДАБІ у квітні 2019 року за рішенням Окружного адмінсуду м. Києва від 19.12.2018, яке залишив без змін апеляційний суд у березні 2019 року.

Засновниками ТОВ «Катерпіллер» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд» і ТОВ «Спецмехбуд 21». Генпідрядником будівництва є ТОВ «Бориспільміськбуд», девелопером – ТОВ «Перфект Груп Інвест».

«Спецмехбуд 21», «Бориспільміськбуд» і «Перфект Груп Інвест» входять в групу компаній Perfect Group, пов’язану із нардепом від ОПЗЖ Дмитром Ісаєнком.

Кінцевими власниками «Канетро Холдінгс Лтд» значаться громадянин Індії Кумар Кульдіп та Дмитро Мармуляк з Кременчука. «Канетро Холдінгс Лтд» також є власником ТОВ «Расмус», пов’язаного з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром. Мармуляк має зв’язки із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром.

ПАТ «Київський завод «Радар» входить до Державного концерну «Укроборонпром».