Шляховики ввели локалізаційну заточку по використанню місцевих будматеріалів та цинічно проігнорували АМКУ
18.05.2021   //  

Держпідприємство «Місцеві дороги Запорізької області» Запорізької облдержадміністрації внесло в документацію тендерів на ремонт доріг вартістю 680,55 млн гривень неціновий критерій стосовно використання місцевих матеріалів.  Адміністративна колегія Антимонопольного комітету за скаргою ТОВ «Данко» зобовязала замовника скасувати цей критерій, але він лише зменшив його вагу з 30 до 20 відсотків, повідомляється у системі «Прозорро».

Мова йде про тендери з поточного середнього ремонту доріг О081031 Орлове-Світле-Владівка-Степове, О080925 Комиш-Зоря-Кузнецівка-Зачатівка та С080502 /М-18/- Кам’яне.

Замовник прописав неціновий критерій щодо застосування місцевих матеріалів під час ремонту цих доріг. Фірма, яка запропонувала б виконувати асфальт, бетон, щебінь та щебеневу-піщану суміш, виготовлені у Запорізькій області, отримали б певні цінові преференції. Якщо фірма пропонувала б використовувати місцеві матеріали у сумі від 75% до 100% від загальної кількості матеріалів, то замовник оцінив би це як 30-відсоткову знижку від її цінової пропозиції. Преференція у розмірі 20% була б за використання частки 50%-75% місцевих матеріалів, 10% – за використання 25-50% відповідно.

Тобто компанії, які на тендер подаються з будівельними матеріалами з інших областей і хочуть виграти, мають на тендері «падати» по ціні на 30%, щоб бути на одному рівні з фірмами, які подадуть довідки, що їхні матеріали суто місцеві. В результаті на тендери із таким критерієм подаватимуться тільки «місцеві» фірми, а маржа тендерів від цього тільки зростатиме.

На думку скаржника компанії «Данко», Замовник не обгрунтував необхідності встановлення критерію, який обмежує конкуренцію та призводить до дискримінації учасників. Але Замовник почав захищати свою позицію:

«Застосування учасником процедури закупівлі матеріалів, які виробляються у Запорізькій області, безпосередньо впливає на зменшення вартості матеріальних ресурсів за рахунок зменшення вартості послуг по доставці матеріалів…Крім цього, це впливає на збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок відповідних податків», – вказав Замовник у запереченнях на скаргу.

З цими аргументами Замовника не погоджується співзасновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська:

«Застосування таких критеріїв не тільки призведе до гарантованого завищення вартості ремонту та перевитрачання коштів місцевої громади, а й до погіршення його якості та збільшення корупційної ренти. Адже на місцевому рівні підряднику, місцевій владі та правоохоронцям, за наявності бажання, просто домовитися про відкати, коли загрози того, що на тендер зайде «чужий» бізнесмен з сусідньої області, немає. В свою чергу таке обмеження конкуренції позбавляє необхідності місцевих підприємців розвивати свій бізнес та покращувати якість робіт. Також, це порушує наші євроінтеграційні зобов’язання та погіршує торгівельні відносини між окремими регіонами України».

В результаті тендерна колегія АМКУ погодилась з скаржником та вказала, що стаття 29 Закону «Про публічні закупівлі» не передбачає критерію оцінки, який грунтується на територіальному принципі, а тому Замовник має внести зміни до документації й забрати цю вимогу.

Після опублікування рішення Антимонопольного комітету Замовник на всіх трьох тендерах вніс зміни. Але він не скансував неціновий критерій, а лише зменшив його «вагу» з 30% до 20%.

Нагадаємо, до прийняття нової редакції Закону «Про публічні закупівлі» від 19 квітня 2020 року нецінові критерії Замовниками встановлювалися рідко і повинні були обов’язково мати обґрунтування. Нова ж редакція Закону значно розширила права Замовників щодо встановлення нецінового критерію під час проведення тендерів.

Згідно з наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства №1572 «Рекомендації щодо критеріїв оцінки тендерних пропозицій» (ч.5 розділу 7), Замовник має обґрунтовано визначати питому вагу кожного окремого нецінового критерію на рівні від 1 до 10 %. А вагу  нецінових критеріїв від 10 % до 30 % Замовник має визначати лише в економічно обґрунтованих випадках. «Місцеві дороги Запорізької області» такого обгрунтування не надали.

Замовники уже неодноразово використовували нецінові критерії на закупівлях. Наприклад, у системі Укравтодору використовувався неціновий критерій «Заходи із захисту довкілля», який передбачав використання дорожніми компаніями металургійних шлаків під час будівництва доріг. Від загальної суми він «важив» не менше 10%. Брюховицька селищна рада, окрім ціни, встановлювала критерій якості, який передбачав фіксовану кількість працевлаштованих працівників, а також підтвердження досвіду виконання аналогічного договору на рівні вартості самого тендеру.

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»