«Ліга Антитрасту» подала заяву в АМКУ щодо змови дилерів Ахметова на тендерах «Укрзалізниці» на 7 млрд
17.05.2021   //  

В Антимонопольний комітет подана заява щодо змови пов’язаних з Рінатом Ахметовим компаній на тендерах «Укрзалізниці», повідомляє «Ліга антитрасту».

Сім фірм за останні 5 років отримали перемогу в тендерах Укрзалізниці на загальну суму понад 7 млрд грн. Найчастіше вони формально  конкурували одна з одною. А передумови для монопольного становища продукції «Метінвесту» створила сама «Укрзалізниця».

Експерти «Ліги Антитрасту» навели в заяві докази змови компаній «Метінвест-СМЦ», «МД Груп», «Сота Україна», «Альфа-Метал-Компані», «Металоцентри Комерс», «УТМК»,«ТД «Ніжинський механічний завод». Фірми часто в один день отримували довідки про статус дилера холдингу «Метінвест». Подавали пропозиції на тендерах з різницею в кілька хвилин/годин. Відтак середня економія на цих закупівлях не перевищувала 1,5%.

Про пов’язаність фірм говорять наступні факти.

Всі компанії пов’язані дилерським договорами з підприємствами «Метінвест». «Конкуренти» завантажували свої документи практично в один час та не конкурували в аукціоні.

«МД Груп» разом з «Метінвестом»  є співзасновниками ПАТ «КБУ Теплових мереж», а один із засновників «МД Груп» також з «Метінвестом» э співвласником ПАТ «Запоріжсталь». І ця ж «МД Груп» найчастіше на тендерах виступала конкурентом «Метінвест-СМЦ» – 112 разів. Також ці дві фірми укладали договори страхування щодо тендерного забезпечення з однією страховою компанією в один день, та здійснювали оплату в один день за цими договорами.

«Сота Україна» в одних тендерах давала довідку про позитивний досвід виконання аналогічних контрактів від «МД Груп», а в інших ці компанії виступали в ролі конкурентів. В багатьох тендерах «формальний конкурент» навіть не завантажував більшості документів, тобто не збирався вигравати тендер.

«Про жахливий стан Укрзалізниці говорять з року в рік. Грошей не вистачає навіть на те, щоби підтримувати існуючий технічний стан залізниці. І паралельно з цим надприбуткові приватні монополії, власники яких очолюють списки «Forbes», отримують чисельні пільги, преференції і супер вигідні умови. Поки  Уряд є безсилим аби зламати лобі вузького кола учасників ринку, яких Укрзалізниця дотує на десятки мільярдів гривень щороку. Тому ми сподіваємось, що Антимонопольний Комітет України зможе, опираючись на факти «Ліги Антитрасту» розпочати розслідування справи та закласти фундамент для оздоровлення стратегічного підприємства країни від олігархічного впливу», – каже  Володимир Даценко, експерт «Ліги Антитрасту».

У випадку підтвердження порушення учасникам змови загрожує штраф до 10% доходу за рік, що передує винесенню штрафу, та заборона участі в тендерах протягом трьох років. З текстом заяви можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/2RVHeyh