Дилер «Арселору» відмовився від перемоги на тендері «Укрзалізниці» і просить… повернути тендерне забезпечення
17.05.2021   //  

ТОВ «НВФ Дніпропроект» 13 травня відмовилось підписувати договір із філією «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» щодо сталі на 5,62 млн грн. І тепер просить вернути 172 тис грн. забезпечення. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Тендер було оголошено ще у березні, а аукціон відбувся у квітні. За час після аукціону світова вартість сталі виросла, тож «Дніпропроект» і відмовилось від оформлення контракту з «Укрзалізницею». Фірма із посиланням на лист від «Арселору» повідомила, що нині відпускна ціна сталевого кутника його виробництва складає 27 060 грн./т. Також «НВФ Дніпропроект» заявила, що протягом двох тижнів очікується подорожчання ще на 2 700 грн. За такої ситуації на ринку поставка кутника призведе до значних збитків, тому фірма відмовляється підписувати договір.

При цьому вона пише: «сподіваємось на Ваше розуміння та просимо Вас повернути тендерне забезпечення у повному розмірі».

Розмір тендерного забезпечення за цим лотом складає 172 тис грн.

За пунктом 2 частини 3 статті 25 закону «Про публічні закупівлі», забезпечення тендерної пропозиції не повертається у разі непідписання договору про закупівлю її переможцем.

При цьому світові ціни на сталь дійсно ростуть. Як повідомляє «Економічна правда» із посиланням на дані платформи «investing.com», вони за останній рік виросли на 150%.

«Дніпропроект» став уже другою фірмою, яка відмовилась від перемоги у цьому тендері. Ціновий аукціон з дешевшою на 0,2% пропозицією виграла компанія «Вікант», яка також представляє продукцію «Арселору». Але вона відразу відмовилась завантажувати документи переможця, тож переможцем було визнано «Дніпропроект». Чи стягує «Укрзалізниця» тендерне забезпечення з «Віканту» – невідомо.

Окрім цього «Укрзалізниця» взагалі не допустила до торгів ТОВ «Метінвест-СМЦ». Бо фірма Ріната Ахметова завантажила неповний текст держстандарту, по якому виготовляє продукцію.

Засновниками криворізької «НВФ Дніпропроект» є директор Ігор Медведенко, Юрій Марчук, Роман Колчанов та Юрій Суворов із Кривого Рогу, Сергій Тимофієв із-під Києва та Юрій Зубко із Києва. Останній є депутатом Київради із фракції «ВО «Батьківщина».