Прецедент. У Британії без тендеру продовжили гігантський телеконтракт на 5 мільярдів фунтів під ковідним приводом
15.05.2021   //  

Як Англійська прем’єр ліга змогла провести антиконкурентну оборудку розповів Владислав Воронін у блозі «18 мне уже».

Що трапилося?

АПЛ і все її мовники на території Великобританії – Sky Sports, BT Sport і Amazon – продовжили гігантський медіаконтракт, який закінчувався влітку 2022.

Ліга повинна була провести новий тендер на період 2022-2025 рр, але клуби і медіахолдинги домовилися в цей раз не змагатися в сліпих заявках, а підписати нові договори на старих умовах. На кону – все ті ж 5 мільярдів фунтів (Sky Sports пише про 5,1 млрд, The Athletic – про 5 млрд, The Guardian – 4,8 млрд, The Telegraph і BBC – 4,7 млрд).

Це значуща перемога АПЛ. У розпал економічної кризи, яка скорочує ВВП, а як наслідок – б’є і по самим різним бюджетам на телебаченні і в спорті, ліга отримала величезний контракт із здорової епохи (колишні контракти підписували в 2018-м).

Такого позитивного результату нічого спочатку не віщувало. По-перше, ліга зобов’язана проводити публічний тендер, так як закритий розподіл порушує закон про конкуренцію. По-друге, на початку року, за даними The Telegraph, в офісі АПЛ готувалися до гіршого: на тлі економічної пробуксовки аналітики допускали різке падіння контракту на 900 мільйонів фунтів за три сезони. Це боляче вдарило б по футбольну економіку, тому АПЛ включила політичне лобі і домоглася послаблень. З законом розібралися, клуби були тільки за, мовники посунулися.

Разом: Sky Sports транслюватиме в прямому ефірі по 128 матчів за сезон (3,75 мільярда фунтів), BT Sport – 52 гри (975 млн), Amazon Prime Video – два повних тури ексклюзивно (90 млн фунтів), BBC традиційно покаже хайлайти в програмі Match of the Day.

Але чому без тендеру?

Це і правда дивно. У боротьбу була готова вступити як мінімум платформа DAZN, але потенційне загострення конкуренції керівництво АПЛ турбувало куди слабкіше, ніж втрата сотень мільйонів фунтів. При відкритому конкурсі мовники точно не повторили б колишні цифри, а тут виявилися притиснуті до стінки: чи не забереш ти – залишишся взагалі без прямого ефіру, твої пакети забере інший.

Уряд дав принципову згоду. Це виняткова ситуація. Справа в тому, що АПЛ з 2006 року справно проводила відкриті тендери, причому не з доброї волі – тоді Єврокомісія фактично заборонила лізі обмежувати конкуренцію, віддаючи все права Sky.

«Коронавірус істотно вплинув на футбол, і продовження контрактів з британськими мовниками знизить невизначеність і додасть впевненості всій футбольній піраміді», – сказав у четвер бос АПЛ Річард Мастерс.

Про піраміду – невипадково. Уряд не просто захистила клуби від нових потрясінь, а взяло з АПЛ обіцянку додатково допомогти клубам поменше. До того ж до традиційних солідарним виплат (за три роки Футбольна ліга Англії отримає 420 млн фунтів) АПЛ направить ще 100 мільйонів фунтів від медіаконтрактов-2022/25 клубам третього-четвертого дивізіонів, жіночим і аматорським командам.

Якби тендер все-таки провели – бульбашка б лопнула?

Дуже грубо кажучи – так.

По-перше, контракти повинні були просісти відсотків на 5-7% просто через змінений під дією ковіда економічний ландшафт. Така загальноєвропейська тенденція.

По-друге, в Англії закінчився період шаленого, неконтрольованого зростання медіадоходов. Два циклу поспіль (2013-2016, 2016-2019) надходження АПЛ від мовників росли на 70 (сімдесят) відсотків! Але вже на тендері 2018 року загальна сума просіла (якщо прибрати Amazon і вважати чисту телевиручку – просіла аж на 10%). Це було перше зменшення телеконтракта з 2004 року.

Фантастичний стрибок десятих років безпосередньо пов’язаний з конкуренцією між Sky і BT. У 2012 році, побоюючись відтоку платоспроможною аудиторією до конкурентам (спорт здатний примагнічувати багато глядачів), BT відкрив самостійне спортивний напрямок. Воно тут же отримало пакет прав на АПЛ – і зібрало велику аудиторію. Загострення боротьби за передплатників підняло ставки, і на наступному тендері (2016-2019) було отримано рекордний контракт, що перевалив за 5 мільярдів фунтів.

Незабаром мовники вирішили, що пора з цим закінчувати. У 2017 році вони підписали спільну угоду: продукти Sky стали доступні для покупки на BT – і навпаки. Цей продуктовий крок позбавив сенсу війни купюр на тендерах, і тепер мережі борються виключно за гроші глядачів, а не за вибір одного майданчика. Ціни на матчі повільно пішли вниз.

В 2021 році Sky і BT вели б себе на тендері ще жорсткіше. По-перше, в 2018 році Sky Sports перейшов під контроль американської корпорації Comcast – і вперше в історії (з того проривного договору початку 90-х) переговори з АПЛ вела б не щедра група Руперта Мердока. По-друге, мовники були жорстко налаштовані через проект реформ чемпіонату від «Великої шістки» – вони збиралися вимагати регламентних обмежень для топів. «Всюди напруга, – говорив один з менеджерів The Guardian в січні 2021-го. – Це не війна, але ми і не в мільйоні миль від неї ».

Що з іншими країнами? Англія знову набагато багатше всіх?

Так, відрив АПЛ знову збільшиться.

Поки британський уряд пом’якшувало для футболу удар кризи, Серія А, Бундесліга і Ліга 1 за останній рік помітно постраждали.

Бундесліга підписала новий телеконтракт ще в 2020-м: сума впала на 5% – з 4,64 мільярда євро за три сезони до 4,4.

Серія А уклала договір в березні, падіння – 6,5%. Було 973 млн євро, стало – 910 (840 від платформи DAZN, ще 70 – від Sky).

У Франції – взагалі трагедія. Починаючи з 2020-го ліга повинна була отримувати 1,15 мільярда євро на рік, але компанія Mediapro перестала платити, ліга загрузла в кредитах (щоб клуби не збанкрутували), і права перейшли Canal + з космічним дисконтом. Замість мільярда з гаком клубам дістанеться всього 590 млн + 100 млн бонусом.

Офіційних новин по Іспанії поки не було.