Після смерті Кернеса його пасинка проігнорували на закупівлі асфальту на 250 млн
14.05.2021   //  

5 травня Комунальне підрядне спеціалізоване підприємство по ремонту і будівництву автошляхів м. Харкова «Шляхрембуд» підписало договір з ТОВ «Технобуд-Дор» на поставку асфальтобетонних сумішей вартістю 251,34 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Замовник провів закупівлю без торгів, за переговорною процедурою, тому що до цього відмінив два тендери через відсутність хоча б двох тендерних пропозицій. У першому випадку на тендер не подався ніхто, у другому – лише одна фірма ТОВ «Паркінг +», співвласником якої став Родіон Гайсинський, пасинок покійного мера Харкова Генадія Кернеса.

При живому Кернесі тендери на поставку асфальтобетонних сумішей «Шляхрембуду» неодмінно вигравала саме близька до Кернеса «Паркінг +». «Паркінг+» заснував і очолював до січня 2010 року Володимир Чумаков, чинний директор Департаменту будівництва та дорожнього господарства Харківської міськради та колишній радник Кернеса. Після смерті Кернеса співвласником став Гайсинський. А мерію Харкова очолив Ігор Терехов. Він раніше був заступником Кернеса  та співпрацював з Арсеном Аваковим.

«Технобуд-Дор» почала подаватися на тендери у кінці 2020 року, і її єдиним замовником є вказане харківське комунальне підприємство.

У січні компанія підписала договір із «Шляхрембуд» на поставку литого асфальтобетону на 4,38 млн гривень. Також у квітні компанію визначили переможцем на тендері з поставки асфальтобетону. модифікованого полімерами на 207 млн гривень. Цю закупівлю Замовник також провів без торгів.

На асфальтобетон у договорі вказані ціни, співставні з розцінками укравтодорівського інституту ДерждорНДІ по Харківській області:

  • Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозернистий типу А марки І на бітумі БНД 60/90 – 2 715 грн/т;
  • Асфальтобетон гарячий щільний дрібнозернистий типу Б марки І на бітумі БНД 60/90 – 2 928 грн/т;
  • Асфальтобетон гарячий щільний піщаний типу Г марки І на бітумі БНД 60/90 –

3 120 тис грн/т;

  • Щебенево-мастиковий асфальтобетон ЩМА-15 – 3 504 грн/т.

Керівником та засновником створеного у 2018 році ТОВ «Технобуд-Дор» є виходець з Полтавщини Михайло Раду. Також Раду був засновником ПП «Харківспецпостач» та ТОВ «Еталон-Пром». Усі три компанії фігурували у кримінальному провадженні щодо зловживання службовим становищем нині ліквідованого КП «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» Полтавської міськради. За версією слідства, перед ліквідацією підприємства, службові особи без договорів або за низьку орендну плату передали у користування вказаним компаніям спецтехніку, автотранспорт і нерухомість, чим завдали збитків державі. Так, ПП «Харківспецпостач» використовувала асфальтобетонний завод та спецтехніку та автотранспорт комунального підприємства. В ході обшуків правоохоронці виявили договір оренди укладений між комунальниками та «Еталон-Пром» про використання комунальної земельної ділянки та всіх офісів та складських приміщень на ній, який був недійсним. А «Технобуд-Дор» недоплатив орендну плату за майно комунальників на 358 тис грн.

Одна з керівниць ПП «Харківспецпостач» Лариса Твердохлеб також була керівницею харківського ПП «Будгарант-7», яке у 2020-2021 роках отримало підрядів від Укравтодору та місцевих служб на 1,15 млрд гривень.

Кінцевим бенефіціаром ПП «Будгарант-7»  є Андрій Терехов. Свого часу Дуравкін керував ТОВ «Харківспецбудмеханізація-7» Григорія Анищенка, яким нині володіє Інна Топчій. У липні 2018 року засновником «Харківспецбудмеханізація-7» і «Будгарант-7» ненадовго став Вадим Казарцев. Харківські журналісти називають його місцевим «кримінальним авторитетом» на прізвисько «Князь».

Компанії «Будгарант-7» і «Харківспецбудмеханізація-7» зареєстровані у Харкові, але там робіт не виконують. Вони належать до так званої «харківської монополії», учасники якої пов’язані між собою і понад десять років ремонтують і прибирають дороги Полтави.