Уряд дозволив забрати у «Нафтогаза» на «Велике будівництво» мільярди, які зберігали на закупівлю газу на зиму
13.05.2021   //  

Кабмін 12 травня змінив порядок розрахунку держкомпаніями величини резерву сумнівних боргів, повідомляє «Фінбаланс».

В уряді вирішили, що держкомпанії будуть нараховувати резерв сумнівних боргів (очікуваних кредитних збитків) на підставі проведеної оцінки сумнівності дебіторської заборгованості (кредитного ризику або ризику дефолту, тобто невиконання контрагентом зобов`язань). Причому така оцінка повинна буде «враховувати платоспроможність окремих дебіторів та результати претензійно-позовної роботи щодо них».

«Зміна правил формування резервів держкомпаніями може призвести, принаймні, до часткового розформування “Нафтогазом” резервів, супровідного декларування прибутків й відповідно – додаткових надходжень у держбюджет від податку на прибуток і дивідендів, які повинний буде сплатити “Нафтогаз”«, – повідомляє «Фінбаланс».

Проект урядової постанови розробило Міністерство фінансів Сергія Марченка.

Рішення прийнято після того як Кабмін звільнив Андрія Коболєва з «Нафтогазу».

За словами Коболєва, на рахунках «Нафтогазу» знаходиться $2 млрд, і саме ці гроші стали причиною його звільнення:

«Останнім часом була дуже важка розмова з Мінфіном, який нас звинувачував, що ми якісь гроші ховаємо і щось не показуємо. Дійсно, якщо порівнювати Єдиний казначейський рахунок до випуску єврооблігацій на $1,25 млрд, то там були незначні залишки грошей. З іншого боку, $2 млрд на рахунках «Нафтогазу». Я бачу це головною причиною», – сказав Коболєв «Інтерфаксу-Україна».

Ці гроші «Нафтогаз» резервував частково для закупівлі газу для України на новий опалювальний сезон. Також ці гроші були зарезервовані на випадок, якщо боржники з групи облгазів Дмитра Фірташа та інші не розрахуються за вже відібраний газ, який вже продали споживачам.

За даними «Дзеркала тижня», Коболєва звільнили саме через зарезервовані «Нафтогазом» 50 млрд грн. За даними видання, ці гроші Офіс президента хоче спрямувати на «Велике будівництво». Бо цього року через відсутність грошей у держбюджеті його фінансування зменшено на 20% у порівнянні з попереднім роком.

Новий голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко у програмі «Зворотний відлік» 10 травня заявив, що він віддасть гроші уряду, якщо будуть прийняті відповідні рішення.

Група «Нафтогаз» у 2020 році зафіксувала збиток 19 млрд грн. При цьому в “Нафтогазу” зазначали, що «ключовий негативний вплив на фінансові показники компанії мала боргова криза, показники якої збільшуються щороку», і «нарахування резервів на сумнівні борги за газ, які не погашають контрагенти компанії — теплокомуненерго та регіональні збути, склало рекордні 42 млрд грн».