Губернаторша запустила схему виведення природоохоронної землі родині колишнього чоловіка
13.05.2021   //  

Голова Харківської облдержадміністрації  Айна Тимчук 27 квітня підписала розпорядження про надання Катерині Трохимівні Петровій дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,07 га.

Про це пише «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на відповідне розпорядження голови ОДА.

Катерина Петрова – 90-річна рідна бабуся Андрія Тимчука. Це колишній чоловік голови Харківської ОДА Айни Тимчук.

Згадані сім соток знаходяться в Старому Салтові та вказані в розпорядженні як землі запасу водного фонду державної власності без зміни цільового призначення для сінокосіння.

На думку юристів ХАЦ, сам факт того, що дозвіл на проведення робіт з землеустрою видає голова ОДА, свідчить про те, що це землі з природоохоронними обмеженнями, а саме це землі водного фонду. Такий статус мають землі виключно державної форми власті, які заборонено законом передавати у приватну власність.

При цьому в Харківській області існує практика, коли надають дозвіл на роботи із землеустрою на земельні ділянки з цільовим призначенням «не для сінокосіння», а згодом місцева рада (не маючи на це жодних повноважень), приймає рішення на сесії ради про зміну цільового призначення. Потім реєстратори цієї ж ради вже реєструють ділянку як землі комунальної власності, знімають природоохоронні обмеження й продають в приватні руки.

Фактично це схема із захвату природоохоронних земель. Як правило, землі водного фонду, що захоплюються в такий спосіб, розташовані вздовж берегу річки.

Як вказано на сайті Харківської міськради, Андрій Тимчук також є керівником Слобожанського міжрегіонального управління «Укртрансбезпеки» та депутатом Харківської міськради від «Слуги народу». При цьому, В березні-квітні цього року в різних ЗМІ повідомлялось про звільнення Тимчука з «Укртрансбезпеки».

Катерина Петрова є власницею ТОВ «Промекологія і метал» та співвласницею транспортного перевізника ПП «Експрес-2001»,  а ще будівельного ТОВ «Грін-Глейд».

Раніше власником ТОВ «Промекологія і метал» та ПП «Експрес-2001»  був онук Катерини Петрової – Андрій Тимчук.

Зараз керівником «Промекології і металу» є  Олександр Байдацький, син якого Данило працював в Департаменті екології та природних ресурсів Харківської ОДА, коли той очолював Андрій Тимчук.

Також Олександр Байдацький був керівником санації на заводі імені Шевченка, коли завод очолював Андрій Тимчук. В підсумку, останнього з заводу звільнили, а у Байдацького забрали ліцензію.

Партнерами Катерини Петрової в ПП «Експрес-2001» є Вадим Лавренов, Ігор Карамшук, Сергій Янчук. А керівником – Андрій Свистун. Саме ці люди є також власниками фірми ТОВ «Інтерспецмаркет», де керівником вказаний Свистун. Цю фірму лобіював Андрій Тимчук на маршрутні перевезення пасажирів в Пісочин, Люботин та Солоницівку.Між цією фірмою та Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської ОДА було укладено договір на перевезення. Але де-факто, дніпровського перевізника не пустили на маршрути.

Згідно реєстру МВС, також на Катерину Петрову записаний автомобіль Porsche Panamera 2013 року випуску.

Президент Володимир Зеленський 27 листопада 2020 року призначив Айну Тимчук головою Харківської ОДА.