Бізнес-партнер Зеленського зустрічався з головним бенефіціаром «Великого будівництва» з «Автомагістралі-Південь»
13.05.2021   //  

Голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрій Арістов («Слуга народу») відвідував київський ресторан одночасно з бізнесменом Олександром Бойком, пов’язаним з ТОВ «Автомагістраль-Південь» – найбільшим отримувачем бюджетних грошей на відбудову доріг у рамках державної програми «Велике будівництво».

Про це повідомила програма «Схема» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA: Перший»).

Знімальна група програми «Схеми» зафіксувала Арістова у товаристві Бойка у ресторані «Адріатік» ввечері 8 квітня. На кадрах журналістів видно, як депутат і бізнесмен разом спускаються з третього поверху ресторану і з різницею у декілька секунд залишають заклад, закритий для пересічних відвідувачів на час карантину. Арістов і Бойко заявили журналістам що не знають один одного.

Олександр Бойко – одеський бізнесмен, засновник компанії «Шляховик-97», що є найбільшим постачальником будівельних матеріалів і будівельної техніки для «Автомагістраль-Південь». На початку березня стало відомо, що Олександр Бойко отримав від Антимонопольного комітету України дозвіл на концентрацію більше ніж 50% у статутному капіталі компанії «Автомагістраль-Південь». Сам він в інтерв’ю ЗМІ називав цю фірмою «нашою компанією».

«Автомагістраль-Південь» із початку 2020 року виграла тендерів на будівництво доріг по всій Україні сумарно на близько 37 мільярдів гривень, ще вісім мільярдів гривень – на експлуатаційне утримання доріг. Ця компанія – лідер серед усіх приватних підрядників державної програми «Велике будівництво», отримує близько третини усього фінансування, порахували журналісти видання «Наші гроші».

«Від бюджетного комітету Верховної Ради у тому числі залежить фактичний розподіл коштів. Умовно, ти можеш перемогти на тендері, а тобі ці гроші на ремонт дороги по факту не розпишуть. Із протоколів засідань бюджетного комітету відомо, що його голова Юрій Арістов особисто неодноразово розглядав перерозподіл коштів «Укравтодору» на будівництво різних доріг, навіть попри незгоду Рахункової палати», – розповів редактор «Наші гроші»  Юрій Ніколов, який систематично досліджує освоєння бюджетних коштів на проєкт реконструкції доріг «Велике будівництво».

Фірма «Автомагістраль-Південь» також є співзасновницею Національної асоціації дорожників України, а Олександр Бойко – її віце-президентом. У розслідуванні Bihus.Info також йшлося про те, що «Автомагістраль-Південь» закуповувала асфальтобетон для ремонтів доріг за суттєво завищеними цінами. При цьому, за словами очільника «Укравтодору»  Олександра Кубракова, агентство контролює ціни на асфальтобетон, і вони є виправданими.

Від «Наших грошей»

Юрій Арістов до обрання у Верховну раду по спискам партії «Слуга народу» був партнером по бізнесу Володимира Зеленського. У його бізнес-групу входить з десяток компаній, які займаються імпортом та реалізацією морепродуктів та риби, а також ресторанним бізнесом. Наприклад, Арістов і Зеленський разом були співзасновниками компанії «Норін Плюс». Також її власниками значились дружина Володимира Зеленського Олена, та  дружина першого помічника Зеленського Сергія Шефіра Лариса. Нині компанія переписана на Володимира Гаркавого.

Юрій Арістов був ініціатором закону про виділення Укравтодору 35 млрд грн з Covid-фонду на будівництво доріг замість покращення стану у медичній галузі у розпал епідемії.