Укрзалізниця турнула Ахметова з тендеру по сталі та розіграла 6 млн між дилерами «Арселору»
12.05.2021   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 6 травня за результатами тендеру повідомила про намір укласти угоду з ТОВ «НВФ Дніпропроект» про поставку сталі на 5,62 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч фірма поставить 219 т гарячекатаного рівнополичного кутника мірної довжини 25х25, 35х35, 40х40 зі сталі марки 3сп(пс) по 25 650 грн./т. Він має бути виготовлений ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» (екс-«Криворіжсталь») не раніше червня 2020 року.

Як пише «Металіка», на ринку України 19 квітня сталевий кутник коштував 26 305 грн./т.

Тендерна документація вимагала виконаний аналогічний договір на поставку продукції з подібними ознаками. До нього треба було надати накладні на підтвердження того, що у 2018-2020 роках поставлено продукції на суму не менше третини очікуваної вартості закупівлі. ТОВ «Метінвест-СМЦ» Ріната Ахметова вимагало прибрати обмеження по сумі виконання та додати, що накладних треба не більше трьох, але замовник відмовився.

Також «Укрзалізниця» не дозволила надавати забезпечення тендерної пропозиції та виконання договору в формі банківської або страхової гарантії, а не лише банківської.

Крім того, проект договору передбачає для постачальника штраф 15% за порушення строків поставки і пеню 0,1% за прострочення понад 15 календарних днів. «Метінвест-СМЦ» вимагав зробити навпаки, а також додати пеню і штраф для замовника у випадку прострочення оплати, проте замовник відмовився змінювати тендерну документацію.

Фірма «Метінвест-СМЦ» прийшла на торги із продукцією двох виробників: болгарського заводу «Промет Стіл» групи «Метінвест» і ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат», який нещодавно купив екс-топ-менеджер Ахметова. Однак її не допустили, оскільки вона подала неповний документ ДСТУ 4484:2005/ГОСТ 535-2005 «Прокат сортовий і фасонний зі сталі вуглецевої звичайної якості». У ньому не вистачало близько половини сторінок.

В аукціоні взяли участь два дилери «Арселору» – згадана «НВФ Дніпропроект» і ТОВ «Фірма «Вікант», причому ніхто не робив кроків зниження. «Вікант» пропонувала дещо нижчу ціну 5,61 млн грн., але не подала у строк документи про відсутність підстав для відхилення за ст. 17, тому її відхилили. Так переможцем стала «НВФ Дніпропроект» із ціною 5,62 млн грн., що всього на 2% нижче від очікуваної вартості закупівлі у 5,75 млн грн.

Засновниками криворізької «НВФ Дніпропроект» є директор Ігор Медведенко, Юрій Марчук, Роман Колчанов та Юрій Суворов із Кривого Рогу, Сергій Тимофієв із-під Києва та Юрій Зубко із Києва. Останній є депутатом Київради із фракції «ВО «Батьківщина».

Столична компанія «Вікант» належить братам Віталію Вікторовичу Морозу та Олександру Вікторовичу Морозу із Кривого Рогу, а керує нею Інна Пономарьова.