Окупанти будували Керченський міст до Криму з допомогою батька нового керівника облавтодору
12.05.2021   //  

Виконуючим обов’язки ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» в квітні став Владислав Фалюш. Він донедавна був власником ТОВ «Дніпропром-М», якому належала будівельна техніка, залучена в окупованому Криму до будівництва доріг і Керченського мосту компанією його батька – Валерія Фалюша.

Про це написав Євгенія Лешана для «Центру журналістських розслідувань».

Владислав Фалюш в лютому 2021 року був призначений заступником директора ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг, а в квітні став виконуючим обов’язки директора підприємства. Призначення відбулося за протекції нового голови Хмельницької облдержадміністрації Сергія Гамалія.

До квітня 2021 року Владислав Фалюш був бенефіціаром «Дніпропром-М», яке виявилося власником дорожньої техніки, що в лютому 2018 року була завезена з окупованої території АР Крим через КПВВ «Чонгар» на адмінкордоні з півостровом. Техніка використовувалася на будівництві Керченського мосту в окупованому Криму. На території півострові техніка належала ООО «Крым Магистраль Строй», бенефіціаром якої з лютого 2017 року по листопад 2018 року був Валерій Фалюш – батько Владислава Фалюша.

Фалюш-старший був заступником керівника Державної служби автодоріг України у 2004-2010 роках, пов’язані з його родиною фірми отримували підряди на тендерах з дорожнього будівництва у Дніпропетровській області.

Упродовж 2017 року, тобто, після того, як її засновником став Валерій Фалюш,  ця компанія отримала 37 підрядів на дорожні будівельно-ремонтні роботи в Криму загальною сумою у 1,13 млрд рублів. Найбільше замовлення на суму 882,8 млн рублів  – реконструкція вулично-дорожньої мережі Євпаторії.  Будівельна техніка «Крым Магистраль Строй» працювала також на незаконному будівництві Керченського мосту.

У  лютому 2018 року на КПВВ «Каланчак» активісти громадського формування «Аскер» зафіксували ввезення з окупованої території сімох самоскидів з логотипом ООО «Крым Магистраль Строй». Техніка за документами належала ТОВ «Дніпропром-М». Його бенефіціарами  на той час були Андрій Телесай, Наталя Фалюш та Владислав Фалюш – відповідно, зять, дружина та син Валерія Фалюша. Він пояснив, що  просто забрав з окупованого півострова свою власність.

До речі, після переходу на роботу в  ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» Владислав Фалюш вийшов із власників українських фірм:  «Золота середина», «Авто-імпульс», «Авто-імпульс трейд», «Екобудмаш», «Дніпропром-М» і «Ремікс». Але до цього часу вказаний як співвласник ООО «Золотая середина», що була зареєстрована в жовтні 2014 році в окупованому Криму.

На утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету в 2021 році Хмельницька обласна рада виділила 697 млн грн.