Фігурант справ про відкати заасфальтує голосіївські двори за 50 мільйонів завдяки чиновникам
12.05.2021   //  

26 квітня Управління будівництва Голосіївської райдержадміністрації в місті Києві уклала договір з ПП «Ріалбуд» з капремонту асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньоквартальних проїздів у Голосіївському районі на 48,50 млн гривень. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

В день підписання угоди підрядник змінив назву, раніше це підприємство називалось «Татоян» за прізвищем власника – Арташеса Татояна, екс-депутата  Богуславської міськради в Київський області. Тепер «Ріалбуд» має відремонтувати асфальт загальною площею 52 тис м2 впродовж квітня-червня. За умовами договору, ці строки можуть змінюватись.

Київські чиновники провели закупівлю за «примірною тендерною документацією», деякі умови якої учасники просили роз’яснити та прибрати як дискримінаційні. Проте організатор тендеру ці вимоги не задовольнив.

 

 

Зокрема просили пояснити вимогу мати виключно штатних працівників, які працюють в учасника за основним місцем роботи. Серед таких треба мати електрогазозварювальників та електриків високої кваліфікації (не менше 2 осіб) незважаючи на те, що технічне завдання не передбачає робіт для цих фахівців. Учасники просили пояснити, які саме роботи підвищеної небезпеки в межах закупівлі потребують отримання «Дозволу/декларації на виконання робіт підвищеної небезпеки та/або на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки» тощо.

Замовник відповів лише на питання про працівників у штаті. Як зазначив замовник, ця інформація дозволить йому пересвідчитись «у відсутності ознак фіктивності» підприємства та добросовісності «у легалізації найманих працівників».

19 березня Управління будівництва Голосіївської райадміністрації провело аукціон. Окрім «Татояна» на конкурс подалися ТОВ «Клімат Дом», ТОВ «Дорбуд Сервіс» та  ПП «Євроавтодор».

Найдешевшу пропозицію у 43,49 млн гривень на торгах надав «Клімат Дом», проте вона була відхилена замовником через відсутність деяких документів. В  пропозиції «Дорбуд Сервіс» вартістю 43,50 млн гривень чиновники також знайшли недолік: вони отримали повідомлення від ГУ ДФС у Київській області, що «відсутня інформація» про перебування у компанії на посаді інженера- проектувальника за сумісництвом Сергія Білоцерківського.  В результаті підряд дістався «Татояну» за 48,50 млн гривень. Вартість тендеру від очікуваної у 49,59 млн гривень знизилась всього на 2%.

ПП «Татоян» – досвідчений підрядник з дорожніх робіт, та неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронців Київщини.

Наприклад,  з квітня 2020 року Нацполіція Київської області розслідує розкрадання коштів  на дорожніх підрядах у Кагарлицькому, Міронівському та Богуславському районів, де ПП «Татоян» впродовж 2016-2019 рр. уклало 382 договори на 190,21 млн гривень. За інформацією поліції, розтрата відбувалась «шляхом неякісного виконання будівельно-ремонтних робіт (завищення обсягів виконаних робіт та використаних матеріалів, їх вартості, внесення до фінансово-звітної документації інших супутніх витрат, котрі не витрачалися тощо)».

В ухвалі Святошинського райсуду від 18 листопада 2020 року безпосередньо Арташес Татоян згадується як «організатор та керівник організованої злочинної групи, яка через виконання підрядних робіт на замовлення розпорядників бюджетних коштів Київської області на системній основі здійснює розкрадання бюджетних коштів в особливо великих розмірах».

За підозрами правоохоронців, Татоян здійснює привласнення коштів в розмірі близько 15-20% від суми підряду, з яких від 5% до 10% (в залежності від домовленостей) надаються розпорядникам коштів. Зокрема, в судовому документі за тендерами на Київщині такими розпорядниками коштів згадуються  Богуславський міський голова В’ячеслав Дяченко, Миронівський міський голова Віталій Савенко та Кагарлицький міський голова Олександр Панюта.

В минулому році ПП «Татоян» виграв тендерів на 69,09 млн гривень. З початку 2021-го – на 59,63 млн гривень.

Ольга Прокопишина, «Наші гроші»