Фірма керівника облради орендує землю, яку перед цим злили по схемі «безоплатних 2 гектарів»
11.05.2021   //  

ПП «Агропромислова фірма «Вісла» першого замголови Миколаївської облради Володимира Фроленка орендує 140 гектарів, що перед цим були безкоштовно приватизовані фізособами по два гектари. За рік всі ці ділянки скупив один покупець і передав в оренду фірмі депутата.

Про це написала Оксана Орсач для «Центр журналістських розслідувань» (Миколаїв).

Володимир Фроленко (праворуч)

В березні 2020 року обласний Держгеокадастр видав наказ про приватизацію 39 ділянок по два гектари на території Привільненської сільської ради Баштанського району Миколаївської області. Раніше це була одна ділянка площею 84 гектари, яку з 2016 року для ведення фермерського господарства орендував  Володимир Фроленко. Нині це перший заступник голови Миколаївської облради, депутат від «ОПЗЖ».

Більшість людей, що отримали ділянки для ведення сільського господарства, були зареєстровані в Миколаєві та районі – досить далеко від виділеної землі. Але незабаром після приватизаціє всі ці ділянки загальною площею 78 гектарів стали власністю мешканки Миколаєва Ольги Чабаненко.

До заняття агробізнесом Чабаненко з 2017 року по січень 2021-го була зареєстрована як ФОП з основним видом діяльності «Надання послуг перукарнями та салонами краси». В мобільному додатку Getcontact її номер підписаний як «Оля Брови».

Отриману у власність землю вона здала ПП «Агропромислова фірма «Вісла», власником якої є згаданий перший замголови облради Володимир Фроленко.

Минулого року по аналогічній схемі Чабаненко стала власницею ще 62 гектарів в Баштанському районі. Зараз цю землю також орендує «АФ «»Вісла».

Фото Поля, які перейшли у власність Чабаненко і які нині в оренді фірми Фроленка

 

Ольга Чабаненко сказала виданню, що агробізнесом займається її чоловік, але той не зміг пояснити походження коштів на купівлю землі. Депутат Фроленко пояснив, що всіма питаннями агробізнесу та оренди землі займається директор «Вісли» Сергій Попов.

Вартість орендованої у Ольги Чабаненко с/г угідь оцінюється в 3,8 млн грн.

За даними  «Центр журналістських розслідувань», за аналогічною схемою через безоплатну приватизацію по два гектари у власність дружини депутата ОПЗЖ в Вознесенській райраді Віталія Звєрова відійшло 72 гектари.

Від «Наших грошей»

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) назвало схему із залучення фіктивних заявників для виведення земельних ділянок шляхом використання механізму безоплатної приватизації однієї з найпоширеніших та з високим ризиком корупції. В ній задіяні посадові особи, які мають доступ до інформації про вільні земельні ділянки, а також можливість вплинути на процедуру відведення цих ділянок на підставних осіб. З метою отримання прибутку виведені земельні ділянки підлягають перепродажу, що унеможливлює повернення їх державі, адже покупці є добросовісними набувачами майна.

За даними НАЗК, фіктивних заявників також широко використовують недоброчесні компанії-орендарі державної та комунальної землі для виведення її у приватну власність. В ході реалізації корупційної схеми  компанія-орендар за попередньою домовленістю з посадовцями відмовляється від оренди землі. Звільнену ділянку ділять на частини встановлених для приватизації розмірів, приватизують і перепродають. Це дозволяє уникнути мораторії на продає с/г землі.