Закон про держдопомогу не поширюється на комунальні підприємства, які здійснюють «функції замовника» – Верховний Суд
07.05.2021   //  

Багато органів місцевого самоврядування для виконання функцій замовника створюють спеціальні комунальні підприємства, які отримують бюджетне фінансування та проводять тендери на закупівлю необхідних громаді ремонтних та будівельних робіт. Будівельні нормативи передбачають, що до 2,5% від майже усієї вартості робіт можуть спрямовуватись на компенсацію витрат КП на виконання функцій замовника.

Такий спосіб фінансування будівництва та компенсації для КП видаються схожим на державну допомогу, яка негативно впливає на конкуренцію та підлягає обов’язковому попередньому державному контролю. Тому надавачі такої допомоги подають повідомлення до АМКУ.

За результатами розгляду одного з таких повідомлень, поданих Департаментом будівництва та житлового забезпечення виконавчого органу Київської міської ради, АМКУ порушив справу про державну допомогу та прийняв рішення від 26.09.2019 № 645-р, яким визнав, що:

підтримка яка надається КП «Спецжитлофонд», КП «Житлоінвестбуд-УКБ», КП «Інженерний центр», КП «Житло-сервіс» для здійснення функцій замовника (саме ті 2,5%), є державною допомогою недопустимою для конкуренції та постановив повернути кошти до бюджету. Враховуючи, що очікувана вартість робіт, фінансованих Департаментом становила 1,4 млрд грн, то обсяг компенсації чотирьом КП, яку АМКУ постановив повернути до бюджету міг сягнути 36 млн грн.

Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА не погодився з цим рішенням. Спочатку Окружний адміністративний суд м. Києва, потім Шостий апеляційний адміністративний суд, а зрештою, і Верховний Суд стали у цій справі на бік Департаменту (https://cutt.ly/CvV8Yzh).

Суд постановив, що КМДА створила комунальні підприємства з метою здійснення функцій замовника будівництва об`єктів соціальної інфраструктури, щоб задовольнити потреби громади. Організоване у такий спосіб виконання функцій замовника є саме безпосереднім здійсненням господарської діяльності органу місцевого самоврядування через комунальну установу, на що не поширюється дія Закону про державну допомогу. Також Суд зазначив, що орган місцевого самоврядування може залучати КП не на конкурсній основі, що спростовує доводи АМКУ.

Загалом, впродовж 2019 – 2020 років АМКУ прийняв принаймні 5 рішень, якими визнав «2,5% на виконання функції замовника» незаконною держдопомогою та постановив повернути її до бюджету. Обсяг цих 2.5% може сягнути 56 мільйонів гривень

Як бачимо, система моніторингу та контролю державної допомоги в Україні вже доросла до справжніх випробувань у суді. Ми вже маємо приклади як підтримки (https://bit.ly/3nf5Ptz), так і скасування Верховним Судом рішень АМКУ щодо державної допомоги.

Якщо ви надавач, або отримувач державної допомоги, або підприємець, якого на відміну від конкурента позбавили права доступу до державної допомоги – не нехтуйте своїм правом судового захисту. Адже рішення надавача державної допомоги, навіть рішення АМКУ – це ще не кінець історії.

«Ліга антитрасту»