Верховна Рада за пропозицією «Слуг народу» з порушенням Конституції влізла в закупівлі
06.05.2021   //  

29 квітня ВРУ прийняла Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом». І цим розширила перелік підстав для застосування переговорної процедури закупівлі, що регламентується абсолютно іншим законом «Про здійснення публічних закупівель».

Законопроект №5308 був спрямований на благі цілі – впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян України житлом. Але прикриваючись необхідністю належної реалізації президентської програми «Доступна іпотека», за пропозицією 22 народних депутатів з «Слуги народу» Рада незаконно внесла зміни і до Закону «Про публічні закупівлі».

Тепер Кабмін зможе визначати перелік замовників та перелік товарів, робіт і послуг, «необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України», які можна буде закуповувати за неконкурентною переговорною процедурою.

«Як ви розумієте, невдовзі ми зможемо побачити, що для святкування 30-ї річниці незалежності неньки-України були вкрай необхідні не тільки квіти та видовищні заходи, а і десятки кілометрів нових доріг, і пальне для «Укрзалізниці», і купа ще казна-чого», – відмітили у «Лізі антитрасту».

Головне юридичне управління ВРУ дало низку зауважень до законопроекту № 5308, в тому числі щодо того, що його «положення про 24 серпня» не узгоджуються з конституційними приписами.

Також, внесення у такий спосіб змін до Закону «Про публічні закупівлі» суперечить, зокрема, статті 3 Закону, відповідно до якої відносини, пов’язані із сферою публічних закупівель, регулюються виключно цим Законом, а зміни до Закону «Про публічні закупівлі» можуть вноситися виключно законом про внесення змін саме до Закону «Про публічні закупівлі».

Навіть бюджетний комітет ВРУ зрештою висловився проти цих незаконних та неконституційних положень законопроекту та рекомендував відхилити їх.

Не зважаючи на це, 29 квітня законопроект № 5308 отримав 277 «за».