Суди залишили без покарання кожного другого водія з протоколом про керування в стані сп’яніння
06.05.2021   //  

Майже кожен другий житомирський водій, який минулого року був затриманий за підозрою у керуванні транспортом напідпитку, не поніс відповідальності, а кожну третю справу закрили через строки.

Про це написала Наталія Іжицька для «Житомир.Інфо» з посиланням на судові постанови.

У 2020 році два суди Житомира – Богунський та Корольовський районні суди, винесли  1500 постанов за ст. 130 КпАП України – водіння в стані сп’яніння. Аналіз судових рішень показав, що  700 осіб уникли покарання через різні причини.

За результатами моніторингу, майже 52% правопорушників отримали покарання у вигляді штрафу або позбавлення прав, або те і те, 27% справ закрили через завершення строків, 13% справ закрили через відсутність порушення або у зв`язку зі скасуванням акту та 8% справ завершилися усними зауваженнями, направили на доопрацювання та інше.

Більше справ розглянув Богунський районний суд – 935 постанов, натомість Корольовський районний суд розглянув менше – 565.

За ефективністю кращим виявився Богунський районний суд –  56% справ завершилися реальним покаранням, а кількість справ закритих через строки склали 24%. Натомість Корольовський районний суд покарав 44% правопорушників, а відсоток закритих справ через строки склав 30%.

«Закінчення строків накладення адміністративного стягнення. Ст. 38 КУпАП станом на 2020 рік містила положення, що у справах про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення. Винні особи могли затягувати такі строки шляхом подання клопотань про відкладення судових засідань внаслідок хвороби чи неможливістю з’явитись до суду з інших поважних причин. При чому, введення карантинного режиму не було для судів поважною причиною відкладення судового засідання у такій категорії справ. Також велика кількість протоколів за ст. 130 КУпАП містила недоліки при їх оформленні, допущені співробітниками поліції. А тому суди вимушені були повертати протоколи до поліції з метою усунення таких недоліків. Адже недоліки унеможливлювали об’єктивний розгляд таких матеріалів в суді», – прокоментував адвокат Олександр Грабчук.

Найсуворіше карали судді Богунського районного суду Панченко Галина Вікторівна та Комнацький Олег Володимирович, разом вони розглянули 267, із яких 66% справ завершилися покаранням: 177 осіб понесли відповідальність.

Найбільш поблажливим до порушників був суддя Корольовського районного суду Покатілов Олексій Борисович. За 2020 рік він розглянув 132 справи, із яких лише 29 правопорушників отримали реальне покарання, це лише 22% від загальної кількості ним розглянутих справ. Майже 40% справ закрили через закінчення строків, тобто покарання оминули 52 особи.

Порівняльна статистика показує, що житомирські суди дещо м’якші в своїх рішеннях до водіїв, запідозрених у водінні в стані сп’яніння. Наприклад, за даними Фундації Dejure, в 2019 році по Україні 42% водіїв, щодо яких були складені протоколи, уникли покарання. Навряд чи ця статистика кардинально змінилася через рік. За даними видання «Сила правди», в Волинській області у 2020 році кожен третій водій, зупинений за підозрою в нетверезому водінні, уникнув покарання. В Житомирі минулого року цей показник склав 47%.

За законодавством минулого року порушника, який керував транспортним засобом напідпитку, карали штрафом у розмірі 10 200 грн та позбавляли на один рік водійського посвідчення. Якщо водій вчинив правопорушення вдруге – штраф зростав вдвічі – до 20 400 грн, а водійське посвідчення забирали на три роки. Втретє – на порушника накладали штраф у розмірі 30 600 грн та позбавляли водійського посвідчення на 10 років.