АМКУ рекомендував медіагрупам Коломойського, Ахметова, Пінчука та Фірташа «тримати себе в руках»
05.05.2021   //  

Антимонопольний комітет на засіданні 29 квітня надав компаніям «1+1 Інтернет», «Старлайт Діджитал», «Національний контент центр» та «Медіа Група України» обов’язкові для розгляду рекомендації для запобігання порушенням антимонопольного законодавства. А саме утриматися від одночасного/синхронного безпідставного припинення договорів з провайдерами, повідомила «Ліга антитрасту».

Підставою для винесення відомством таких рекомендацій стало звернення одного з найбільших провайдерів країни «Мережа Ланет», який піддався утиску з боку чотирьох провідних медіагруп.

«Олігархічна четвірка, досягнувши телеконсенсусу, зловживаючи своїм колективним домінуванням, одночасно, достроково та без зазначення причин почали забирати у провайдера свої телеканали. Такі дії медіагруп створюють нерівні конкурентні умови на телеринку, зменшуючи частку присутності на ньому одним провайдерам, та надаючи можливість зростати іншим, в тому числі своїм власним. Окрім цього, такі дії дозволяють олігархічним медігарупам перерозподіляти кошти на телеринку, збільшуючи свої доходи, та зменшуючи доходи інших телеканалів, залишаючи їх за межею виживання», – наголосили у «Лізі антитрасту».

Для їх припинення АМКУ рекомендував медіагрупам негайно припинити цю практику. Рішення АМКУ вже набрало законної сили.

«Надані рекомендації, є хоча і першим, але вагомим кроком до деолігархізації телебачення, а значить і країни. Адже без великого телевізора олігарх перетворюється на бізнесмена, втрачаючи пульт управління країною. Ми вітаємо таке рішення Антимонопольного комітету та вдячні відомству за оперативне реагування та кинутий виклик олігархам на найвразливішому для них сегменті. Провайдерам та невеликим телеканалам ми рекомендуємо не мовчати та відстоювати свої права на рівні правила для змагань. Антимонопольний комітет сьогодні продемонстрував вам, що він на боці конкуренції та грає у вашій команді. Яких ще сигналів вам не вистачає?:)», – відмітили «Ліга антитрасту».