ДБР припускає, що у справі з хабарем $160 тисяч брав участь хтось із Міністерства юстиції
01.05.2021   //  

ДБР припускає, що у справі з хабарем у $160 тисяч брав участь хтось із Міністерства юстиції. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва №757/22102/21-к від 26 квітня 2021 року (суддя Олеся Батрин), яка опинилася в розпорядженні «Наших грошей».

Це клопотання слідчого з 2 слідчого відділу теруправління ДБР (м. Київ) Олександра Амеліна про накладення арешту на майно. В  ухвалі йдеться про те, що 24 квітня 2021 року слідчий Амелін за погодженням заступника начвідділу Київської міської прокуратури Євгена Грищенка звернувся до слідчого судді Олесі Батрин із клопотанням про накладення арешту на речі та документи, вилучені в ході особистого обшуку адвокатки Алли Цимановської, а саме на мобільний телефон марки «Samsung S20 Ultra», а також на речі, вилучені під час невідкладного обшуку транспортного засобу Chrysler 200S 2015 року випуску:  100 купюр номіналом по $100 на загальну суму $10 тис та $150 тис. спеціально виготовлених (несправжніх) банкнот, що імітують грошові знаки США, номіналом по $100.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що вказаний мобільний та гроші є предметом кримінального правопорушення. Слідчий каже, що слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №62021100020000065 від 20 квітня 2021 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу («Шахрайство»).

Досудовим розслідуванням встановлено, що Алла Цимановська, діючи з корисливих мотивів, з метою незаконного особистого збагачення за рахунок чужого майна, всупереч врегульованих законом суспільним відносинам у сфері власності, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх діянь, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, у невстановлений наразі слідством час, визначила для себе вчинення умисного злочину, заволодіння чужим майном, а саме грошовими коштами в особливо великих розмірах, шляхом обману, як джерело для здобуття матеріальних благ.

Як каже слідство, усвідомлюючи, що вказаний злочинний намір вона не здатна реалізувати самостійно, у березні-квітні 2021 року, точний час та місце слідством не встановлено, Цимановська розробила план вчинення кримінального правопорушення стосовно Сергія Самусєва та його сина Микити. Вона залучила до його реалізації невстановлених на даний час службових осіб Міністерства юстиції, які входять до складу Антирейдерської колегії, до числа яких, зауважує слідство, серед інших, входять перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець та заступник міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

Цимановська та невстановлені на даний час службові особи Мін’юсту, завідомо для себе усвідомлювали, що впливати на прийняття позитивного рішення усіма членами Колегії не мають ні наміру, ані змоги, та тим самим вводять в оману Микиту Самусєва з метою заволодіння його грошовими коштами.

Після цього Цимановська, каже слідство,  продовжуючи свою злочинну діяльність, діючи за попередньою змовою з невстановленими на даний час службовими особами Міністерства, 20 квітня зателефонувала через «WhatsApp» адвокату Микити Самусєва Анастасії Кондаковій та повідомила їй, що обговорила зазначене питання із службовими особами Міністерства юстиції, які готові за умови передачі їм $160 тис. позитивно вирішити подану до Колегії Микитою Самусєвим скаргу та скасувати незаконні реєстраційні дії щодо земельних ділянок.

Таким чином, своїми умисними діями Цимановська, говорить слідство, створила у Сергія Самусєва хибне уявлення про можливість впливу на прийняття рішення Колегією та настання негативних наслідків для нього у разі непередачі обумовлених грошей. У зв’язку з цим, Сергій Самусєв у вказані час та місці передав Цимановській, а остання прийняла та поклала на заднє сидіння належного їй автомобілю Chrysler 200S 100 купюр номіналом $100 та 1 500 несправжніх (імітаційних) засобів у вигляді аркушів паперу, візуально схожих на купюри номіналом $100, що у разі доведення умислу до кінця, по курсу НБУ станом на 22 квітня 2021 могло б становити 4,4 млн грн і є особливо великим розміром.

При цьому, Цимановська, діючи за попередньою змовою з невстановленими службовими особами Міністерства юстиції, які входять до складу Антирейдерської колегії, свій умисел на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом обману не довела до кінця з причин, що не залежали від її волі, оскільки після передачі їй вищевказаних коштів, була затримана.

Таким чином, говорять слідчі, Алла Цимановська підозрюється у закінченому замаху на заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу.

В ухвалі йдеться про те, що 22 квітня 2021 року слідчий Амелін обшукав авто Цимановської на узбіччі вул. Саксаганського, 24/18 у м. Києві у період часу 17:51 до 21:47, в ході обшуку і виявили можливий хабар. Вказані речі та документи постановою слідчого ДБР визнані речовими доказами у кримінальному провадженні. Слідча суддя дала дозвіл на арешт мобільного адвокатки Алли Цимановської та грошей з її автомобіля.

У Міністерстві юстиції з цим матеріалом ознайомилися до публікації, коментар дав перший заступник міністра Євгеній Горовець:

«Знаю про обставини кримінальної справи, напевно, менше, ніж Ви, сказав Горовець,але запевняю, що керівництво Міністерства дуже хоче, щоб ДБР все вдалося, і вони знайшли усіх співучасників злочину та докази їх вини. Ми тут реально перші зацікавлені. Будемо спостерігати за рухом справи та результатом розслідування».

ДБР від коментарів відмовилося, зауваживши, що «слідство триває». В компанії «Ілляшев і партнери» сказали, що коментарі нададуть пізніше.

Як раніше повідомляли «Наші гроші», 23 квітня 2021 року ДБР на хабарі в $160 тис. затримало адвокатку «Ілляшев і партнери» Аллу Цимановську, яка, за версією слідства, вимагала гроші у підприємця за вирішення питань в Антирейдерській колегії Мін’юсту (Колегії з розгляду скарг у сфері держреєстрації). В «Ілляшев і партнери» тоді відкоментували, що «не мають відношення до вказаних подій та не представляли жодну із сторін у згаданій земельній суперечці». А Цимановська «стала жертвою провокації, організованої давнім недоброзичливцем для зведення особистих рахунків». 24 квітня 2021 року у Печерському райсуді Києва Аллі Цимановській обрали запобіжний захід – тримання під вартою, із можливістю внесення застави 3.5 млн грн. 27 квітня 2021 року Цимановська написала в соцмережі Facebook, що вона вже дома, але побита – їй «завдали психологічного та фізичного насилля» оперативні співробітники: в неї «струс мозку», «в буквальному сенсі» порвані «зв’язки кульшового суглоба» і їй «відбили нирки». ДБР, у свою чергу,  відкоментувало, що до адвокатки не застосовувалася фізична сила та психологічний тиск.

Детальний опис справи з хабарем, на якому ДБР взяло Цимановську, читайте в матеріалі «Наших грошей» «160 тисяч доларів для Антирейдерської колегії».

Аліна Стрижак, «Наші гроші»