КМДА намагалася забрати 14 гектарів у забудовників, яким НАН України віддала цінні землі у Феофанії
30.04.2021   //  

Київська міська державна адміністрація не змогла через суд скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 2019 року на земельну ділянку площею 14,18 га вул. Академіка Заболотного, 152 у Голосіївському районі м. Києва за ТОВ «Інтербуд ТМ» і ТОВ «Гідроінж-Буд». Про це свідчить рішення Господарського суду м. Києва від 25 березня.

Суд встановив, що вказана ділянка 14,18 га перебуває у постійному користуванні Інституту ботаніки НАН України під будівництво інституту та житлового будинку.

У 2016 році НАН України і ТОВ «Інтербуд ТМ» уклали договір про будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків по вул. Академіка Заболотного, 152. Відповідно до цього договору НАН повинна була надати «Інтербуд ТМ» ділянку для забудови.

У вересні 2019 року НАН України звернулося в КП «Реєстраційне бюро», де державний реєстратор Поліщук В.М. прийняла рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на вказану ділянку за НАН України.

У подальшому НАН України уклала договір про встановлення права користування ділянкою для забудови (суперфіцію) з ТОВ «Гідроінж-Буд». У зв’язку із цим держреєстратор Поліщук у жовтні 2019-го зареєструвала права на ділянку за «Гідроінж-Буд» та «Інтербуд ТМ».

КМДА звернулася до суду з вимогою скасувати вказані реєстраційні дії, оскільки вважає, що саме КМДА у межах своєї території передає земельні ділянки з земель державної власності, а відтак НАН України не мала права звертатися з заявами про державну реєстрацію права на спірну ділянку.

Розглянувши матеріали справи, суд зазначив, що в даному випадку виключна компетенція Київської міської державної адміністрації щодо розпорядження землями державної власності на території міста Києва на спірну земельну ділянку не розповсюджується. Усі повноваження власника (тобто держави) щодо управління та розпорядженням ділянками, які перебувають у постійному користування у НАН України та/або у підпорядкованих їй організаціях, установах, підприємствах надано саме НАН України.

Нагадаємо, загалом у цій місцевості у НАН України є три ділянки (7,75 га на вул. Лебедєва; 14,18 га на вул. Академіка Заболотного, 152 та 2,57 га на вул. Метрологічній, 7) – це колишні дослідні поля, сади та унікальна гідрологічна станція «Феофанія», які передані під багатоповерхову забудову компаніям «Інтербуд ТМ» і «Гідроінж-Буд».

Як відомо, «Інтербуд ТМ» був інвестором розробки Детального плану території в районі вулиць Академіка Заболотного, Академіка Лебедєва та Метрологічна, що зробив можливою цю масштабну забудову Голосіївського району.

Проти забудови на цих ділянках активно протестують місцеві жителі. Крім того, у лютому 2020 року було відкрито кримінальне провадження. За даними слідства, посадовці НАНУ з порушенням вимог постанови Кабміну та без обов’язкового погодження з Бюро Президії Академії уклали з приватними комерційними структурами договори на будівництво комплексу багатоквартирних житлових будинків на землях установи. Ділянки розташовані поблизу пам’ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Феофанія». На ділянки накладався арешт, який однак був скасований у листопаді 2020 року.

Власниками ТОВ «Інтербуд ТМ» є Арсеній Копистира і Ольга Черненко. Власниками ТОВ «Гідроінж-буд» є Тетяна і Ольга Черненко.

«Інтербуд ТМ» разом із «Гідроінж-буд» є замовниками будівництва ЖК «Кришталеві джерела» на вул. Ак. Заболотного та Метрологічна. ЖК «Кришталеві джерела» рекламується як проект KSM Group. Окрім житла, ця компанія також займається будівництвом інфраструктурних об’єктів, мостів, доріг, мереж тощо.

У червні 2020 року президент Володимир Зеленський вручив сертифікати на перші 12 квартир у ЖК «Кришталеві джерела» постраждалим від вибуху на столичних Позняках. Тоді він заявив, що житло придбала держава і що загалом постраждалі отримають 40 нових квартир.