Український «Діаконт» виграв у директора російського 31 мільйон на камери для АЕС
29.04.2021   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 26 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Діаконт» обладнання для АЕС на 30,81 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 30 квітня, тобто за чотири дні поставлять систему відеоспостереження для контролю встановлення транспортного контейнера HI-TRAC в універсальне гніздо контейнерного відсіку басейну витримки на енергоблоках №1-2 Южно-Української АЕС. Вона зробить безпечнішим виконання транспортно-технологічних операцій із перевантажувальними контейнерами з відпрацьованим ядерним паливом. Виробником вказаний постачальник.

Система включає чотири спеціальні радіаційно-стійкі телевізійні камери, шість камерних кабелів, три кабельні барабани, три кронштейни, шафу управління та запису зображення із софтом, запчастини та приладдя, а також комплект обладнання для монтажу і наладки.

Середній строк служби системи складає десять років, а гарантійний строк служби – рік.

Вартість договору на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 30,96 млн грн.

Анонімна фірма просила скоротити строк оплати з 30 до 10 робочих днів після поставки товару. За її словами, це несерійне спеціалізоване обладнання, для виробництва якого необхідно здійснити проектування, тестування, розробку та утвердження технологічних карт, попереднього виробництва, налагодження, введення в тестову експлуатацію тощо. Тобто розробка системи є індивідуальним проектом та потребує значних фінансових ресурсів. Фірма просила змінити умови оплати, бо частина обладнання виробляється на замовлення в спеціалізованих виробничих підприємствах, а також, мовляв, з огляду на імпортне походження продукції. Однак замовник залишив умови оплати незмінними.

Замовник замінив досвід постачання систем телевізійних для АЕС на досвід постачання систем телевізійних спеціальних радіаційно-стійких на вимогу ТОВ «Вечір Телеком».

Українським «Діаконтом» із-під Києва володіють директор Микола Дроган та Вадим Жданенко. Раніше партнерами Дрогана були Ірина Дудка та Валерій Чалайдюк. У 2013-2014 році переможець узяв підрядів на 3,22 млн грн., а з 2016 року – на 354,76 млн грн.

У 2018 році «Наші гроші» зафіксували, що український «Діаконт» подавав на тендер філії «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» документ, де зазначалось, що в 2015 році його посадові особи проходили професійні навчання, організовані російським ЗАТ «Діаконт».

Російський «Діаконт» виробляє радіаційно-стійке телевізійне обладнання, технологічне обладнання, роботизовані діагностичні комплекси та системи управління для АЕС, а за даними казахських ЗМІ, є одним із двох підприємств світу, які виготовляють радіаційно-стійкі об’єктиви-трансфокатори (другим виробником, імовірно, є шведська фірма «Ahlberg Cameras AB»). У 2018 році він не був повторно внесений у список після спливу річних санкцій РНБОУ разом із дочірньою італійською «Diakont s.r.l.». Російським «Діаконтом» та італійською фірмою керує Михайло Федосовський. Йому ж належить російське ТОВ «Комтех», яке було єдиним суперником українського «Діаконту» на нинішніх торгах «Енергоатома» і так само зазначало виробником запропонованого обладнання себе.