Фірмі нардепа «Слуги народу» заплатять ще 5 мільйонів на моніторинг ЗМІ та соцмереж
29.04.2021   //  

ДП «Центр захисту інформаційного простору України» Мінкультури та інформаційної політики 25 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Медіатека» моніторинг засобів масової інформації на 5,40 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Серед об’єктів та персон моніторингу, які щомісячно узгоджуватимуться із замовником, обов’язково мають бути президент, Офіс Президента, Кабінет Міністрів і Верховна Рада.

Цьогоріч проведуть 172 щоденні моніторинги по 8 400 грн., з яких 2 160 грн. припадає на ранковий і 6 240 грн. – на вечірній. Вони охоплюють 15 телеканалів, 1 тис українських інтернет-сайтів, 100 українських друкованих видань, основні іноземні ЗМІ та соцмережі Facebook і Telegram. Торік вони коштували майже стільки ж – 8 364 грн., але включали вдвічі більше українських інтернет-сайтів і не включали українські друковані видання.

Також підготують аналітичні звіти про основні тренди інформаційного поля, а саме 36 щотижневих по 34 800 грн. та вісім щомісячних по 43 200 грн. Торік щотижневі звіти коштували на 11% дешевше – 31 380 грн., а щомісячні на 36% дорожче – 58 680 грн.

Крім того, замовили рекомендаційні звіти за методикою SWOT Analysis: 35 щотижневих по 42 000 грн. і 8 щомісячних по 50 400 грн. Торік щотижневі звіти від «Медіатеки» коштували вдвічі дешевше – 21 600 грн., а щомісячні трохи дорожче – 56 400 грн.

Ще 180 тис грн. відвели на оперативну соціологію, 101 тис грн. – на вісім щомісячних рейтингів телеканалів і ток-шоу, 84 тис грн. – на спеціальні звіти про основні теми дня, поїздки президента, події, інформаційні кампанії, виступи, а також медіа-аудити персон, тем чи інституцій тощо, 77 тис грн. – на вісім щомісячних календарів подій і річниць.

Вартість договору лише на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 5,45 млн грн.

Єдиним конкурентом переможця був ФОП Максимов Володимир Вячеславович, який був зареєстрований у Києві в 2017 році та вперше взяв участь у державному тендері.

Засновником ТОВ «Медіатека» є нардеп від правлячої партії «Слуги народу» Олександр Маріковський. У «Вікіпедії» він досі вказаний як «дійсний радник державного секретаря Міністерства інформаційної політики України». Саме це міністерство було засновником ДП «Центр захисту інформаційного простору України», яке і провело нинішній тендер.

Держсекретарем спершу МІПу, а нині Міністерства культури та інформаційної політики, куди включили МІП, до вересня 2020 року був Артем Біденко. Він і Маріковський у 2015 році презентували спільний проект МІПу і ГО «Центр контент-аналізу» Маріковського. Цей проект мав забезпечити державним органам безкоштовний доступ до моніторингової онлайн-платформи «Медіатека» для контент-аналізу публікацій ЗМІ, де вони згадуються.

Після тієї презентації ТОВ «Медіатека» із 2018 року отримало держпідрядів на 15,89 млн грн., з яких найбільші п’ять підрядів на 13,74 млн грн. – саме у держпідприємства МІПу.

Маріковський, крім ТОВ «Медіатека» і ГО «Центр контент-аналізу», є засновником ТОВ «Центр контент-аналізу», ТОВ «Соцмоніторинг» з Ілоною Балонь, ТОВ «Інтелектуальні медійні системи» з Миколою Сажком, Русланом Селюхом і Дмитром Федориним.