АМКУ не побачив змови у енергетиків Ахметова та оштрафував їх лише на 536 млн за «схожі дії» на ринку вугілля за часів Порошенка
29.04.2021   //  

(Додано дані про штрафи компаніям)

Антимонопольний комітет 29 квітня визнав винними низку державних і приватних компаній у «вчиненні схожих дій» у період з серпня 2016 по перше півріччя 2019 року, які полягали у встановленні «подібних між собою цін» на енергетичне вугілля. Про це повідомив кореспондент «Наших грошей» з засідання АМКУ.

За даними АМКУ, винними є державні підприємства «Держвуглепостач» та «Центренерго», компанії з групи Ріната Ахметова «ДТЕК трейдінг», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго», «ДТЕК Східенерго», а також приватні компанії «Донбасенерго», «Технова» та «Черкаське хімволокно». Вони встановлювали подібні ціни на вугілля, які призвели до обмеженення конкуренції на ринку генерації електроенергії. При тому що аналіз ситуації на ринку спростовує наявність обєктивних причин для вчинення таких дій.

АМКУ вбачає у цьому порушення, передбачене п.1 ст.50 та ч.3 ст.6 закону «Про захист економічної конкуренції».

Засідання відбувалось у закритому режимі через наявність конфеденційної комерційної інформації.
Після засідання держуповноважений АМКУ Сергій Тищик повідомив, що штрафи склали 775 млн грн., з яких компанії Ахметова отримали штрафи на 536 млн грн.

«ДТЕК трейдінг» отримало 163,45 млн грн, «ДТЕК Західенерго» – 172,97 млн грн, «ДТЕК Східенерго» – 91,05 млн грн, «ДТЕК Дніпроенерго» – 125,47 млн грн, «Центренерго» – 205,84 млн грн, «Черкаське хімволокно» – 14,42 млн грн, «Держвуглепостач» – 2,86 млн грн.

Адвокати «ДТЕКу» надали «Нашим грошам» сторінку з подання про попередні висновки. У ньому вказано, що АМКУ пропонує оштрафувати вказані компанії на суми до 10% від доходу (виручки) за останній звітній рік, що передує року у якому накладено штраф – тобто за 2020-й рік.

Якби компанії Ахметова справді оштрафували на 10% від річного обороту, то суми штрафів були б значно більші – на рівні мільярдів гривень. Сумарний штраф 526 млн грн – це близько 1% від виручки групи «ДТЕК» за минулий рік.

За даними фінансового звіту оприлюдненого телеграм-каналом «Монополіст«, група «ДТЕК енерго» минулого року мала виручку 47,24 млрд грн.

За даними «Бізнес. Цензору«, за 2019 рік вказані компанії також мали значно більші доходи: ТОВ «ДТЕК Трейдінг» – 50,47 млрд грн , «ДТЕК Західенерго»  – 22,41 млрд грн., «ДТЕК Дніпроенерго»  – 13,61 млрд грн.

Нагадаємо, у 2017-18  роках Міністерство енергетики та вугільної промисловості за участі ДП «Держвуглепостач», ПАТ «Донбасенерго», ТОВ «ДТЕК Енерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ Фірма «Технова», проводило наради задля досягнення домовленостей щодо цін на вугільну продукцію державних підприємств для генеруючих компаній ТЕС та ТЕЦ, що підтверджено протоколами цих нарад.

На одній з нарад, за даними «Наших грошей», міністр Ігор Насалик запропонував підняти базову ціну енергетичного вугілля для державних вугледобувних підприємств на 10,5% від існуючого рівня. Представники компаній з цією пропозицією погодились, в результаті чого ціни зросли не тільки у державних компаній, а й у приватних, зокрема і групі «ДТЕК» Ріната Ахметова.

АМКУ відкрив справу «за ознаками вчинення ДП «Держвуглепостач», ПАТ «Донбасенерго», ТОВ «ДТЕК Енерго», ДПЗД «Укрінтеренерго», ПрАТ «Черкаське хімволокно», ТОВ Фірма «Технова» антиконкурентних узгоджених дій» у серпні 2019 року. Однак той прес-реліз наразі на сайті Комітету відсутній і зберігся лише у кеші.