Амірханян перед санкціями розігнав конкурентів ще з одного з тендеру на мільярд гривень
29.04.2021   //  

19 квітня Адміністративна колегія Антимонопольного комітету зобов’язала Хмельницьку САД скасувати рішення про допущення до торгів з поточного середнього ремонту ділянки автодороги «Кам’янець-Подільський – Сатанів – Війтівці – Білогір’я» чотирьох претендентів на підряд – «Хмельницьке ШБУ №56», «Ростдорстрой», «СТЛ+М» та «СУНП «Автострада». Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Їх участь в аукціоні очікуваною вартістю 934,51 млн гривень була скасована за скаргою п’ятого учасника  – компанії «Fermak Insaat Taahhut A.S», якого  замовник відразу викинув з конкурсу (у банківській гарантії був невірний номер та дату протоколу про затвердження Тендерної документації). «Fermak» своє відхилення не оскаржував, але вирішив втрутитись, коли «Замовник «не помітив» помилки у пропозиціях інших учасників та протиправно допустив їх до аукціону.

У кожного з учасників «Fermak» знайшов кілька невідповідностей тендерним вимогам. АМКУ погодився не з усіма, хоча зрештою невідповідності знайшов у всіх. Так, наприклад, відсутній звіт про рух грошових коштів за 2019 рік став єдиною вадою пропозиції «Хмельницького ШБУ №56» (надало звітність за 2020-й). В цій ситуації, як зазначив АМКУ, замовник мав би надати компанії два робочих дні на виправлення недоліка, чого Хмельницька САД не зробила.

У «Ростдорстроя» в довідці про виконання аналогічного договору зазначений підряд був на ремонт дороги третьої категорії. В той самий час у відгуку від замовника йдеться про дорогу другої категорії. АМКУ трактував цю розбіжність як формальну помилку. Основним недоліком «Ростдорстроя» стала відсутність підтвердження наявності поливо-мийної машини. Замовник мав би надати йому 24 години на усунунення недоліку, проте не зробив цього.

Підтвердження наявності поливо-мийної машини не знайшли також у пропозиції «СТЛ+М». Крім того, не відповідав вимогам тендеру досвід роботи геодезиста компанії, що складав менше одного року.

«Автострада» аналогічно «Хмельницькому ШБУ№ 56»  не надала фінзвітність за 2019 рік, та, на думку АМКУ, не довела наявність поливайно-мийної машини (компанія надала дані про вантажний підмітально-прибиральний ЗИЛ). Но головним недоліком стала відсутня довідка з банку про повне грошове забезпечення.

Компанія «Fermak Insaat Taahhut A.S.» потрапила у список компаній, до яких причетний Араік Амірханян, та на які РНБОУ наклав економічні санкції, у тому числі з забороною брати участь у закупівлях. Однак указ президента Володимира Зеленського був оприлюднений 21 квітня, через два дні після цього рішення Тендерної колегії АМКУ.

Нагадаємо, за день до санкцій Амірханяну АМКУ також задовольнив скаргу «Фермака» та зобовязала Запорізьку САД відхилити лідера картелю «Автомагістраль-Південь» з тендеру ціною 1,18 млрд гривень.

«Fermak» брав участь в дорожніх тендерах України з грудня 2020 року. Але фірма не виграла жодного з підрядів у 44 тендерах, куди подавала заявки.

Головою материнської компанії «Fermak Insaat Taahhut A.S.» в Туреччині є Гюджер Єшім. Директором українського представництва – Отар Накаідзе. Матеріально-технічна база Fermak в Україні ґрунтується на активах сім’ї  Араіка Амірханяна, якого Володимир Зеленський як одного з головних «контрабандистів» лишив українського громадянства. Fermak вказав у документах на дорожню лабораторію, що використовує машини ТОВ «СПМК-17» та ТОВ «Фінбізнесгруп». Власницею «СПМК-17»  виступає Сєда Амірханян, «Фінбізнесгруп» – Каріне Аветісян, яка разом із Сєдою та Араіком Амірханяном є співвласниками Фермерського господарства «Каріна». Виробничу базу «Fermak» орендує у ТДВ «Первомайський спеціалізований кар’єр», кінцевою бенефіціаркою якого є Сєда Амірханян.