160 тисяч доларів для Антирейдерської колегії
29.04.2021   //  

Автор публікації – Аліна Стрижак, журналістка “Наших грошей”

Опис справи з хабарем, на якому ДБР взяло адвокатку Аллу Цимановську.

23 квітня 2021 року Державне Бюро Розслідувань повідомило, що на хабарі в $160 тис. затримали адвокатку, яка вимагала гроші у підприємця за вирішення питань в Антирейдерській колегії Мін’юсту. Пізніше стало відомо: ця адвокатка – Алла Цимановська із юридичної фірми «Ілляшев і партнери».

У юрфірмі відкоментували, що «не мають відношення до вказаних подій та не представляли жодну із сторін у згаданій земельній суперечці». А Цимановська «стала жертвою провокації, організованої давнім недоброзичливцем для зведення особистих рахунків».

Алла Цимановська

Також стало відомо, що хабар начебто давали за вирішення питань щодо земельних ділянок бізнесмена Микити Самусєва – сина забудовника Сергія Самусєва. Оскільки «Наші гроші» слідкують за цією історією, бо в Міністерство юстиції вона потрапила ще в березні  2020 року, саме час виписати її деталі.

Сергій Самусєв

Можлива причина рейдерства за версією потерпілого

Спірні 8 ділянок, щодо яких начебто давали хабар – це 6,6 га землі на березі річки Дніпро в елітному селищі Козин Київської області вартістю, судячи з експертизи, 52 млн грн. Ця земля сусідує з землею, яка належить приватній компанії «Рейнір бізнес груп». Земля приватної компанії частково розташована на природному острові та не має безпосереднього виходу і проїзду на дорогу – вулицю Старокиївську. Такий шлях можливий лише через землю Самусєва. Зараз «рейніри» забудовують свою землю котеджами. Як кажуть у Самусєва, це і стало причиною рейдерського захоплення.

«Рейнір бізнес груп» записана на Євгена Сінгаєвського і Андрія Мартинова. У грудні 2019 року земля «рейнірів» у Козині потрапила до сюжету програми «Схеми» зі згадкою Андрія Портнова і так званого «дебаркадера Привату» (так називають землю на острові). Частиною землі на острові володіє структура, 99% якої належить офшорці з Белізу. А частина записана на «Рейнір бізнес груп».

Як розповідали «Схеми», їх журналісти «неодноразово фіксували, як на цю територію у Козині заїжджає кортеж з двох автівок, якими користується Андрій Портнов. Так, наприклад, автівки, якими користується Портнов, близько опівночі заїжджали на закриту територію наступного дня після повернення його в Україну. А авто охорони, яке супроводжувало Портнова, було зареєстроване на компанію, яка входить в структуру неформальної групи «Приват» Ігоря Коломойського».

Перші «рейдерські» дзвінки

Тепер повернемося до землі Самусєвих.

Оскільки Микита Самусєв займатися цією землею не мав часу, то виписав довіреність на тітку – Оксану Яцину. Цією довіреністю Самусєв-молодший уповноважив Яцину розпоряджатися його майном. Довіреність була без права передоручення.

25 лютого 2020 року родина Самусєвих відчула перший «рейдерський» дзвінок. Столичний нотаріус Тетяна Змисловська, яку Міністерство юстиції наступного дня, 26 лютого, позбавило нотаріального свідоцтва, посвідчила довіреність на розпорядження майном Микити Самусєва. Цю довіреність начебто виписала тітка Самусєва-молодшого Яцина на якогось Віталія Едуардовича Фастівського, зареєстрованого на непідконтрольній Україні території – у Макіївці Донецької області.

28 лютого 2020 року Оксана Яцина довіреність, намальовану Змисловською, скасувала, і написала заяву до поліції, де розпочали кримінальне провадження 120201000100001735. Утім, уже через кілька місяців у справу втрутилася магія – і 22 травня 2020 року поліція з Голосіївського УП ГУНП по-тихому, не повідомляючи Оксану Яцину, закрила це провадження у зв’язку з відсутністю ознак злочину. Однак 15 лютого 2021 року розслідування поновили.

Перше рейдерське захоплення

Після цього Микита Самусєв встановив «маяки» в Державному реєстрі речових прав (ДРРП) на своє майно. Система працює так: коли хтось перереєстровує твій актив, тобі одразу приходить смска.

19 березня 2020 року ці «маяки» спрацювали. Судячи зі слів Сергія Самусєва, по тривозі одразу підняли адвокатів, а ті, у свою чергу, – Печерський райвідділ поліції Києва.  Тому до нотаріуса, який здійснював перереєстрацію, приїхала поліція. Як розповідає Самусєв, відбулася «сцена, коли вривається поліція з таким: «Ха!», і всі стоять в розгубленості».

Столичний нотаріус, до якого завітала поліція – Олександр Левашов. Як повідомляли «Наші гроші», він уже проходить обвинуваченим у не пов’язаному з цією справою іншому кримінальному провадженні.

Судячи з протоколів допиту нотаріуса Левашова, які опинилися в розпорядженні «Наших грошей», 17 березня 2020 року до Левашова на мобільний телефон зателефонувала працівниця Міністерства юстиції Анна. Вона попросила Левашова посвідчити договори купівлі-продажу своїм знайомим, у зв’язку з тим, що нотаріус, який повинен був посвідчити правочини, не вів свою діяльність у зв’язку з карантином. Анна скинула Левашову фотокопії документів на мобільний телефон. Нотаріус перевірив документи по реєстрах, – формально вони були чистими, – і призначив посвідчення правочину на наступний день.

Згідно внутрішньої документації Міністерства юстиції, яка опинилася в розпорядженні «Наших грошей», таємничою Анною виявилася головний спеціаліст центрального відділу з питань нотаріату управління нотаріату Центрального Міжрегіонального Управління (ЦМУ) у м. Києві Анна Грищенко.

18 березня 2020 року, з протоколів допиту того ж Левашова, до нього в офіс приїхала жінка, яка представилася Оксаною Яциною, яка діяла в інтересах Микити Самусєва, і з «Яциною» був ще чоловік, який представився новим покупцем –  Дектярьовим Олексієм Олександровичем, теж із непідконтрольної Україні Макіївки. Щоб належно оформити документи, покупець та продавець мали заплатити в банку податки і за нотаріальні перевірки по реєстрах. Але оскільки ці квитанції вони отримали о 16:30, то посвідчення договору перенесли на 19 березня 2020 року.

Жінка, яка видавала себе за тітку Самусєва Оксану Яцину, сказала, що 19 березня 2020 року мусить бути на роботі, тому Левашов під’їхав у той день до неї під роботу за столичною адресою – проспект Голосіївський, 84. Там фальшива Яцина сіла до нотаріуса в авто і поставила потрібні підписи в 8 договорах купівлі-продажу.

Нерухомість вартістю 52 млн грн фальшива Яцина продала Дектярьову за 2,6 млн грн. Уже є висновок експерта, який свідчить, що підписи від імені Оксани Яцини в договорах купівлі-продажу виконані не Яциною, а іншою особою з наслідуванням дійсних підписів Яцини. Після того, як ділянки у Левашова продали, на них, за даними судового реєстру,  почали «будівельні роботи, розміщуються автотранспорт, будівельні матеріали, сміття».

Поліція з Печерського УП ГУНП розпочала провадження №12020100060001598 за фактом протиправного заволодіння майном Самусєва, але 5 березня 2021 року в цій історії знов проявився сеанс магії – провадження, не повідомляючи потерпілого, закрили за відсутністю складу злочину. Після цього учасники схеми одразу звернулось до Печерського райсуду Києва, який 22 березня 2021 року скасував арешт землі. І лише після численних скарг Микити Самусєва 1 квітня 2021 року провадження знов поновили.

Перша Антирейдерська Колегія, на яку зайшов кейс Самусєвих

23 березня 2020 року Микита Самусєв подав скаргу до Антирейдерської колегії (Колегії з розгляду скарг у сфері держреєстрації Міністерства юстиції) на реєстраційні дії нотаріуса Олександра Левашова.

Як правило, Колегія відмовляє у задоволенні скарг, де на підставі підроблених документів відбулася нотаріальна дія, а потім після неї – реєстраційна. В таких випадках Колегія відправляє в суд, написавши формально – «рішення нотаріуса та реєстратора прийняте відповідно до законодавства». Детально про це ми писали в матеріалі “Чому Антирейдерська колегія не бореться з рейдерством, яке творять “чорні нотаріуси”.

Але у випадку з Самусєвими Колегія невиправдано довго – пів року – тримала скаргу в підвішеному стані. Спочатку цей кейс слухали 30 квітня 2020 року, потім другий раз – 29 липня 2020 року, потім – 11 серпня 2020 року. І лише 14 вересня 2020 року з’явився наказ міністра, яким Колегія на чолі з заступником міністра юстиції з реєстраційних питань Ольгою Оніщук відмовила в задоволенні скарги Самусєва, бо рішення Левашова і Науменко «прийняті відповідно до законодавства».

Цікавий нюанс – коли результат розгляду скарги опублікували на сайті Мін’юсту через пів року, то свідомо чи ні – неправильно вказали прізвище нотаріуса, на чиї дії скаржаться. Це ускладнює пошук людям, які, приміром, шукають скарги саме щодо Левашова.

Коли  адвокати Самусєва зрозуміли, що з Антирейдерською колегією діла не буде, пішли через суд витребовувати ділянки чужої незаконної власності.

Утім, рейдери теж не стояли на місці.

9 квітня 2020 року столичний нотаріус Дмитро Ігнатов посвідчив акт передачі-приймання 8 ділянок Самусєва у Козині до статутного капіталу фірми ТОВ «БЦ Інвестбуд», записану зараз на ще одного мешканця Макіївки Андрія Гвоздєва. Того ж дня держреєстратор Томилівської сільради Білоцерківського району Київської області Олена Науменко внесла до реєстру речових прав право власності на 8 ділянок за цією ж ТОВ.

8 грудня 2020 року у приватного нотаріуса з Києва Наталі Ялової за заявою ТОВ «БЦ Інвестбуд» 8 існуючих ділянок поділили на 17 нових. Розрахунок був простий – після поділу ділянки стають «чистими»: на них нема арештів, їх можна продавати, купувати, об’єднувати, словом, робити з ними все, що душі заманеться. Ці дані не вносили до реєстрів, бо на 8 ділянках на той час були арешти. Проте і з цим рейдери через кілька місяців розібралися.

Чорна реєстрація виконавця Владислава Кушніренка

14 квітня 2021 року працівник Бучанського міського відділу державної виконавчої служби Вячеслав Кушніренко зніс у Державному реєстрі речових прав арешти, накладені на вкрадені ділянки через суд. За даними адвоката Віталія Наконечного, як підставу для скасування арешту виконавець вказав ухвалу іншого суду –  Ірпінського міського Київської області від 5 лютого 2021 року у справі № 367/5451/20, яку начебто виносила суддя Світлана Оладько. При цьому, ухвали до реєстру речових прав виконавець не підтягнув.

Але такої ухвали взагалі не існує, – каже Наконечний. – Доказом того є такий факт: ухвала датована 5 лютого, а 4 лютого 2021 року суддю Оладько відправили у відставку. Щодо справи №367/5451/20, то така справа є, але там йдеться про усиновлення дитини, а не про земельні ділянки.

 Через те, що виконавець зняв арешт, 14 та 15 квітня 2021 року реєстраторки з Бишівської сільради Київської області Вікторія Заріцька і Тетяна Хоменко та реєстраторка виконкому Великодимерської селищної ради Броварського району Київської області Катерина Дорогань припинили існування в реєстрі речових прав 8 земельних ділянок, натомість, сформували замість них 17 нових, власником яких стало ТОВ “БЦ Інвестбуд”. Того ж дня Фастівське райуправління поліції ГУ НП в Київській області за фактом вказаних порушень розпочало кримінальне провадження  № 12021111310000488.

Друга Антирейдерська колегія

16 квітня 2021 року представники Микити Самусєва подали нову скаргу до Антирейдерської колегії. І тут Міністерство юстиції знов повело себе дивно. Як правило, в таких відверто рейдерських ситуаціях міністр юстиції розглядає скарги одноособово, без скликання Колегії. Натомість, розгляд цієї скарги призначили через календарний тиждень, на 22 квітня 2021 року.

Судячи з того, що написав у соцмережах адвокат Микити Самусєва Віталій Наконечний, 19 квітня 2021 року на Самусєвих начебто вийшла адвокатка Алла Цимановська, яка запропонувала в Колегії вирішити питання за 160 тисяч доларів.

Як розповідає Наконечний «Нашим грошам», батько Микити Самусєва – Сергій Самусєв одразу звернувся з заявою про злочин до ДБР. За даними «Наших грошей», того ж дня щодо Цимановської в ДБР було розпочато НСРД – негласні слідчі (розшукові) дії.

22 квітня 2021 року на Антирейдерській колегії скаргу Микити Самусєва щодо зняття арешту з ділянок і дроблення їх на 17 штук розглянули. Головувала на Колегії заступник міністра юстиції Ольга Оніщук, членами Колегії були очільник Офісу протидії рейдерству Віктор Дубовик, працівниця департаменту нотаріату Катерина Прохоренко, працівники Офісу протидії рейдерству Каріна Федорук та Вячеслав Черниш.

Після розгляду цієї скарги Цимановську затримали. 23 квітня 2021 року ДБР дало пресреліз, в якому написало, що адвокатка заволоділа грішми «обманом», бо «запевняла, що може вплинути на Колегію», «проте, за законодавством, дане питання і так мало вирішитися на його (Самусєва – «Наші гроші») користь». ДБР явно намагалося показати, що Антирейдерська колегія в цій справі ні при чому.

26 квітня 2021 року Міністерство юстиції оприлюднило наказ за результатом розгляду скарги Самусєва, і стало зрозуміло, на що натякали у ДБР. Скаргу задовольнили повністю, всі рішення, на які скаржилися, скасували, а виконавцю Владиславу Кушніренку, який зняв арешт з землі по неіснуючій ухвалі, ще й анулювали доступ до реєстру речових прав.

Утім, реалізувати цей наказ і так повернути все назад у реєстрах уже було неможливо. Бо на той час рейдерська спіраль ще більше закрутилася. Того ж дня, що й розглядали скаргу, 22 квітня 2021 року, всі 17 ділянок переоформили в одеського нотаріуса Ольги Левчук на столичне ТОВ “Екобуд-2014” Юрія Франчука із селища Борова Київської області.

26 квітня 2021 року ділянки по новому колу об’єднали, цього разу у реєстратора Сквирської міської ради Київської області Андрія Гузя. І 27 квітня 2021 року у столичного нотаріуса Наталії Халявки переписали їх вже на чергового «добросовісного набувача» – ТОВ «Р.Е.К» (бенефіціар – Олександра Дорощук із Києва).

Третій розгляд у Міністерстві – особисто міністром

Того ж дня, 27 квітня 2021 року, Адвокати Самусєва знову звернулися до Антирейдерської колегії. За практикою Колегії, їм мали би відмовити, оскільки вже відбулася низка нотаріальних правочинів, і відправити в суд. Утім, міністр розглянув скаргу одноособово. І показав, що загалом, якщо дуже хочеться, то від практики можна відійти. В один день Денис Малюська скасував реєстрації Левчук, Халявки та Гузя. Чим, справедливості заради, відкотив рейдерство на кілька кроків назад.

Як стало відомо «Нашим грошам», 24 квітня 2021 року у Печерському райсуді Києва Аллі Цимановській обрали запобіжний захід – тримання під вартою, із можливістю внесення застави 3.5 млн грн.

27 квітня 2021 року Цимановська написала в соцмережі Facebook, що вона вже дома, але побита – їй «завдали психологічного та фізичного насилля» оперативні співробітники: в неї «струс мозку», «в буквальному сенсі» порвані «зв’язки кульшового суглоба» і їй «відбили нирки».

Того ж дня в коментарі «Нашим грошам» Алла розповіла таке (коментар цитуємо повністю):

«Інформація, написана у соцмережах адвокатом Микити Самусєва Віталієм Наконечним, не відповідає дійсності. По-перше, я ніколи не мала і на маю жодних «подруг» у Міністерстві юстиції, яких мені за вихідні навигадували у замовних статтях, ніколи не займалась земельними питаннями. По-друге, я не виходила на Самусєвих з жодними пропозиціями. Саме адвокатеса пана Самусєва Анастасія Кондакова була тією особою, яка зв’язалася зі мною першою. До цього моменту я не мала уяви про їх земельний спір. Фірма, в якій я працюю, також нічого про нього не знала. По-третє, я не вимагала ніяких коштів. Роль адвокатів Самусєвих на чолі з Віталієм Наконечним у цій історії, вочевидь, навмисно замовчується, щоб захистити організаторів провокації від кримінальної відповідальності. Саме тому так активно «піариться» теза про те, що я щось нібито ініціювала. Сподіваюсь, що, коли весь цей ланцюг буде встановлено у ході кримінального провадження, ви приділите йому не менше уваги та опублікуєте новий матеріал, який очистить моє ім’я від наклепу».

Анастасія Кондакова, яку згадує Цимановська, в коментарі «Нашим грошам» зазначила, що твердження Цимановської «не відповідають дійсності».

Кондакова стверджує, що це «Цимановська зв’язалася з нею і запропонувала допомогу у вирішенні скарги Микити Самусєва в Мінюсті. При цьому їй (Цимановській – «Наші гроші») були детально відомі всі обставини скарги».

Центральне міжрегіональне управління

В цій історії є ще кілька нюансів, які не можемо не згадати.  А саме – кому підпорядкована частина людей зі структури Міністерства юстиції, що вчинили імовірні злочини, про які ми писали вище, та як повелося їх керівництво в цій ситуації.

Отож, виконавець Вячеслав Кушніренко є працівником Бучанського міського відділу державної виконавчої служби.

Цей відділ, як часто трапляється у Мін’юсті, має подвійне підпорядкування. З одного боку, за бучанськими виконавцями наглядають у департаменті державної виконавчої служби, який очолює Максим Кисельов (цей департамент у віданні профільного заступника міністра юстиції Андрія Гайченка). Але безпосереднє підпорядкування Бучанського відділу ДВС – через тервідділ Київської області – у Центрального міжрегіонального управління (ЦМУ) Міністерства юстиції в м. Києві. Це саме те управління, де працювала і Анна Грищенко.

Також ми виявили такий факт і вважаємо, що про нього треба сказати: дружина нотаріуса Левашова Олена Коробанова є державним нотаріусом. А державні нотконтори теж підпорядковані столичному ЦМУ. Оскільки двоє людей з одного управління в одному рейдерському кейсі – це відверто забагато, «Наші гроші» попросили в очільника ЦМУ  в м. Києві Кирила Міненка про коментарі.

Спочатку обговорили ситуацію з Анною Грищенко. Оскільки, судячи з усього, вона в цій ситуації відбулася легким переляком. Самусєви намагалися притягнути її до відповідальності і через скаргу до Міністерства. Але Мін’юст відповів, мовляв, жінка давала пояснення керівництву, в яких все заперечила, і взагалі, вона «звільнена з займаної посади». Це справді так – Анна Грищенко подала декларацію після звільнення 19 вересня 2020 року.

Кирило Міненко каже, що про ситуацію з Грищенко дізнався зі звернення адвокатів Самусєва, і це була «позаштатна ситуація».

– Згідно її пояснень, нічого подібного не відбувалося, – каже Міненко. – Але, поспілкувавшись, дійшли висновку про те, що дівчина хоче пошукати собі інше заняття і не бути працівником Центрального міжрегіонального управління.

– Чому ви не звернулися в правоохоронні органи з заявою про злочин?

– Заява стосовно цього вже була, від адвоката. Повідомлення про злочин не могло іти від нас, бо ми не знали, чиї права порушені. Також врахуйте, що це не службовий злочин. Тобто, людина не скористалася своїми прямими службовими повноваженнями. Вона просто ймовірно знала цього нотаріуса.

– Дружина нотаріуса Левашова, в кабінеті якого начебто була Грищенко, – державний нотаріус, а вони теж підпорядковані вашому управлінню. Це теж цікавий збіг. Бо ви ж, теоретично, можете тиснути на чоловіка через перевірки дружини.

– Державні нотаріуси у Києві, як правило, на 90% займаються спадщиною, тому що велика конкуренція з приватними. Конфліктів стосовно Коробанової, будь-яких звернень правоохоронних органів чи чогось подібного ніколи не було. Тому такий тиск неможливий.

– Є ще третій зв’язок з управлінням – виконавець Кушніренко, який зняв арешт.

– Ми зразу, як тільки дізналися про цю ситуацію, написали в НАІС (технічний адміністратор реєстрів, надає і блокує реєстраторам до них доступ – «Наші гроші»), щоб заблокували цьому виконавцю діяльність в АСВП (Автоматизована система виконавчого провадження – «Наші гроші»). На даний час керівниця цього виконавця звільнена. Стосовно виконавця ми повідомили ДБР про можливе вчинення злочину. Станом на сьогодні про обшуки, виїмки документів у Бучанській державній виконавчій службі, дома у виконавця чи про будь-які звинувачення щодо нього нам невідомо, жодних листів від правоохоронних органів ми теж не отримували.

– Виконавець звільнений?

– Ні, він не виявив такого бажання. Але ми вже розпочали дисциплінарне провадження, В межах цього розслідування йому загрожує звільнення. А з 23 квітня ми проводимо перевірку всього Бучанського райвідділу ДВС.

– А начальниця Кушніренка, – я так розумію, це була Аліна Мазур – в неї звільнення було, як у Грищенко – «добровільно-примусово» чи за власним бажанням?

– Коли вона дізналася про таку ситуацію, виявила бажання самостійно звільнитися. Перед цим, коли вона дізналася про те, що арешти були зняті, це було, здається, в середу, вона їх у п’ятницю вже поновила.

– Але, я так розумію, це не допомогло, бо земля вже пішла по руках?

– На жаль, так. Але зі своєї сторони вона, напевно, зробила теж все, що максимально могла – поновила ці арешти.

«Наші гроші» попросили про коментар очільника Офісу протидії рейдерству Віктора Дубовика, яка можлива доля ділянок, втрачених Микитою Самусєвим:

Якщо скаржник зможе владнати технічні питання з Кадастром, ми відразу зможемо поновити його права, – каже Дубовик. – Річ у тім, що в Державному земельному кадастрі після поділу земельних ділянок з’являються нові номери, а старі переміщаються в так звану «архівну частину», ніби їх ніколи не було. Для того, щоб зараз зареєструвати коректно земельні ділянки в тому вигляді, в якому вони існували до дій держвиконавця – в ДЗК повинні бути старі номери. Як це коректно зробити в кадастрі, може сказати тільки кадастр. Залежить від дій самого ДЗК. Якщо це питання вирішиться, ми зразу поновимо вигляд земельних ділянок до зняття арешту.

Аліна Стрижак, «Наші гроші»