Комунальники незаконно вимагали лист-згоду, що угода може бути змінена до підписання
28.04.2021   //  

КП «Транспорт» Кам’янської міської ради 23 квітня за результатами тендеру уклало угоду з підприємством об’єднання громадян «Надія» Спілки осіб з інвалідністю» про закупівлю вживаних трамваїв вартістю 10,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До жовтня з авансом 50% поставлять три чотиривісні трамвайні вагони Tatra T6A5, які були у використанні в країнах Європейського Союзу, по 3,60 млн грн. Рік випуску не вказаний, однак цю модель випускали в Чехії у 1991-1998 роках, тобто 23-30 років тому.

Торік «Транспорт» замовив ТОВ «Метрологія України» такі вживані трамваї невідомого року випуску на 20% дешевше – по 3,00 млн грн. Відтоді курс євро підвищився на 14%.

Нинішній тендер спершу стосувався п’яти трамваїв. Договір уклали на 17,99 млн грн., а потім зменшили обсяг закупівлі додатковою угодою з огляду на фактичне фінансування.

Переможна пропозиція була лише на 0,03% нижчою від очікуваної вартості закупівлі.

До аукціону не допустили дві компанії: ТОВ «Промислова група «Оріон» та ТОВ «ВКП «Техенергопром». Вони не завантажили тендерні пропозиції із зазначенням строку дії, інформацію про розмір ставки ПДВ на запропонований товар, та лист-згоду, що «проект договору не є остаточним і вичерпним, і може бути доповнений і скоригований під час укладання договору». В тендерній документації вимога щодо надання цього листа-згоди знаходилась у виносці в останньому додатку до проєкту договору, де її важко знайти.

Як відмітила експерт «Ліги антитрасту» Галина Верцімаха, вимагати від учасників такий лист-згоду незаконно. За її словами, така вимога замовника порушує частину 4 статті 41 Закону «Про публічні закупівлі», що забороняє вносити будь-які зміни, які суперечитимуть вимогам тендерної документації та пропозиції, в проєкт договору про закупівлю перед підписанням. Як наслідок, за пунктом 2 частини 1 статті 43 Закону цей договір автоматично вважатиметься нікчемним та навіть не потребуватиме визнання недійсним у судовому порядку.

«Техенергопром» відхилили ще й тому, що він пропонував менші трамваї Tatra KT4DM, які не відповідали технічним вимогам замовника за габаритами, місткістю, масою тощо.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Торговий дім «Літан» співвласників ТОВ «Дуотранс» Дмитра Науменка та Олега Сухова, яке пропонувало за очікуваною вартістю такі ж трамваї Tatra T6A5, як і переможець. При цьому ніхто не знижував ціну на торгах.

Кам’янське ПОГ «Надія» Спілки осіб з інвалідністю» на чолі з Русланом Кучером у червні 2020 року створила місцева громадська організація «Спілка осіб з інвалідністю «Надія». Її саму заснували днем раніше Віра Сорокіна і директор Микола Геннадійович Казаков, який колись працював у ДП «Смоли». Нині так само звуть головного енергетика «Смол», але в декларації того не зазначено членство ні в яких громадських організаціях.

Переможець отримав підрядів АТ «Дніпровська ТЕЦ» та лікарень Кам’янської міськради на 24,77 млн грн. Серед них нинішній підряд є найбільшим і єдиним щодо трамваїв. Інші дрібні підряди стосувалися хімікатів, медичних матеріалів, меблів та обладнання тощо.