Кличко хоче за 140 мільйонів купити вакцину від коронавірусу по ціні «Сіноваку»
28.04.2021   //  

Департамент охорони здоров’я КМДА 23 квітня оголосив відкриті торги щодо закупівлі вакцини від коронавірусу очікуваною вартістю 140,00 млн грн. За курсом НБУ на дату оголошення це відповідає $4,99 млн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Столиця хоче купити 277 777 доз вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за очікуваною ціною 504 грн., або $17,96.

Вакцина має бути зареєстрована в Україні та внесена в Реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби МОЗ. Її термін придатності на момент поставки повинен бути не менше 75% від загального терміну придатності. Також від учасників вимагається гарантійний лист від виробника або його уповноваженого представника в Україні, який підтверджує можливість поставки товару в необхідній кількості та якості у строк. Ще треба надати гарантійний лист, який підтверджує можливість транспортування і наявність необхідних площ для зберігання продукції до передачі її замовнику в умовах холодового ланцюга.

Тендерна документація передбачає поставку товару в 2021 році протягом десяти днів після отримання заявки і післяплату протягом п’яти банківських днів після поставки.

Пропозиції прийматимуть до 24 травня, а торги попередньо призначено на 29 червня.

Нагадаємо, в грудні 2020 року Міністерство охорони здоров’я України замовило в АТ «Лекхім» вакцину виробництва компанії «Сіновак» («Sinovac Biotech», Китай) за такою ж ціною – $18. Ця ціна відповідала найдорожчій у світі вакцині від американської компанії Moderna. Тоді бельгійська чиновниця оприлюднила вартість різних вакцин. І виявилось що Бельгія платить за американську вакцину з гарантією захисту 95% саме $18 за дозу.

Згодом директор спеціалізованого держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов заявив, що вартість замовленої вакцини Sinovac могла бути меншою, якби переговори щодо її закупівлі вело не Міністерство охорони здоров’я, а «Медзакупівлі».