Суд підтвердив, що Черновецький неправомірно віддав в оренду ділянку у Протасовому яру під забудову
27.04.2021   //  

Суд визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки площею 2,79 га по вул. Миколи Амосова у Солом’янському районі Києва, укладену між ТОВ «Бора» і ТОВ «Дайтона груп». Про це свідчить рішення суду від 25 березня.

Вказаний договір суборенди фірми уклали у червні 2018 року. Як відомо, на ділянці 2,79 га, яка є зоною охоронюваного ландшафту, вони запланували збудувати житловий комплекс. Суборендарем була «Дайтона Груп», а основним орендарем ділянки – «Бора», договір з якою наразі окремо оскаржується Київрадою в суді.

Дослідивши докази у справі, суд дійшов висновку, що договір оренди з ТОВ «Бора» є нікчемним, оскільки Київрада відповідного рішення не приймала. Натомість, Київський міський голова (Леонід Черновецький – ред.), діючи на власний розсуд, всупереч інтересам територіальної громади, у 2012 році уклав цей договір з ТОВ «Бора» без відповідного затвердження цього рішення з боку Київради.

Як зазначив суд, нікчемний договір оренди не породжує жодних правових наслідків. Тобто, у ТОВ «Бора» не виникло права оренди, і, відповідно, права передачі ділянки в суборенду теж.

Даних про подачу апеляційних скарг на це рішення госпсуду наразі немає.

Нагадаємо, у Протасовому Яру на ділянці площею 2,79 га по вул. М. Амосова ТОВ «Дайтона Груп» має намір збудувати ЖК Tourbillon.

У березні 2019 року фірма отримала дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт. Однак, у вересні 2020 року Окружний адмінсуд м. Києва визнав цей дозвіл протиправним та скасував його. «Дайтона Груп» оскаржила це рішення, однак у грудні апеляція зупинила провадження у справі до набрання законної сили судовими рішеннями у двох інших справах (640/16006/20 та 160/8226/20).

Власниками ТОВ «Дайтона Груп» є Олег Левін і ТОВ «Алюр Девелопмент» Андрія Орлова і Антона Труша. Як повідомлялося, «Дайтона Груп» пов’язане із керівником дніпропетровської організації партії «УКРОП» Геннадієм Корбаном.

Керівником ТОВ «Бора» є Олександр Сліпко, що діяв як представник нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара по довіреності при купівлі для останнього будинку та ділянки у Києві. Власниками ТОВ «Бора» є компанія «Лемана Трейдинг Лімітед» (Кіпр) і «Тексідо Груп СА» (Маршаллові острови); кінцевим бенефіціарним власником значиться Дмитро Візельман.

Відзначимо, що 28 липня 2020 року Київрада визнала рішення Київради 2007 року, яким передбачалося передбачалося внесення змін до Генплану, а саме: перевести ділянку по вул. М. Амосова з території зелених насаджень до території житлової та громадської забудови, таким, що не відповідає інтересам територіальної громади міста Києва. Ділянку на вул. Миколи Амосова у парку відпочинку Протасів Яр включено до переліку озеленених територій загального користування столиці.