Розворот практики АМКУ на 180°: справа бульдозерів «Оператора ГТС»
27.04.2021   //  

Відхилення через невідповідність характеристик продукції сайту виробника – правомірне. Про це сенсаційне рішення Тендерної колегії АМКУ повідомила «Ліга антитрасту».

ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» в грудні 2020 року оголосило закупівлю гусеничних бульдозерів очікуваною вартістю 74,6 млн.грн. Загалом на тендер подались 5 компаній, але замовник відхилив пропозицій всіх, крім «Київтехімпорт» та «Спецзапчасть».

Одна з трьох відхилених компаній «Зелений гай» оскаржила свою дискваліфікацію в АМКУ.

Підставою для відхилення було те, що бульдозери «Зеленого гаю» не відповідають вимогам тендерної документації. До цього висновку замовник прийшов, коли зайшов на сайт виробника і побачив, що у запропонованих бульдозерів інші характеристики, зокрема робочий обсяг двигуна і тиск на ґрунт.

В складі своєї тендерної пропозиції «Зелений гай» надав гарантійний лист від білоруського виробника бульдозерів BEL-DOZER, який підтверджує повну їх відповідність. А в скарзі та на засіданні Тендерної колегії АМКУ зазначав, що інформація на сайті стосується стандартних замовлень і не враховує індивідуальну комплектацію, виготовлення якої виробник підтвердив наданим гарантійним листом.

Але в цій ситуації відомство було незворушним – «Зеленому гаю» відмовили у задоволенні скарги, а відхилення визнали правомірним.

До цього практика Колегії АМКУ була однозначною: сайти виробників не є достатнім доказом, адже на сайті писати можна що завгодно, а надалі виготовляти продукцію з відмінними характеристиками.

І це рішення мотивоване зовсім не наданням недостовірної інформації, а з підстав не відповідності технічних характеристик.