Міськрада віддала улюбленій фірмі контррозвідника 10 мільйонів на відеоспостереження
27.04.2021   //  

Наприкінці минулого року департамент муніципальної варти Луцької міськради уклав кілька угод на встановлення камер відеоспостереження у Луцьку. Про це пише Валентина Куць у «Силі правди».

Зокрема, 18 грудня оголосили дві допорогові закупівлі робіт із встановлення камер відеоспостереження. Перша закупівля вартістю майже 1,5 млн грн., передбачає встановлення відеокамер на вул. Винниченка, Словацького та просп. Волі. Друга закупівля, вартістю майже 800 тис грн., передбачає встановлення камер на Т–подібних перехрестях міста.

Закупівлі провели за спрощеною процедурою, а на конкурс прийшов лише один учасник – київське ТОВ «Інженіринг-аналітика». З нею і уклали договори на понад 2,2 млн грн.

Обидві закупівлі мають чимало спільного: закуповуються такі ж самі роботи з однаковими кодами класифікації. Тож, вочевидь, їх можна було об’єднати в одну і провести відкритий конкурс. Однак, департамент замість цього розділяє закупівлі на окремі об’єкти і проводить по одній допороговій закупівлі на кожен об’єкт. Крім того, проєкти на роботи замовляють у тієї ж фірми–підрядника, яка і виграє конкурси.

«Не дивно, що ця ж фірма потім стає переможцем у цих конкурсах – адже передбачені у проєкті вимоги до робіт та обладнання цілком можуть відповідати тим, які має чи планує фірма-підрядник. Та ця схема не нова, бо із цією компанією муніципали укладають угоди ще із 2019 р.. За цей період підписали десяток угод на встановлення обладнання на понад 10 млн грн.», – пишуть журналісти.

«Інженіринг-аналітика» зареєстрована у 2017 р., а вже із 2018 року активно почала вигравати тендери. За цей час уклала понад 200 договорів на суму понад 250 млн грн. Проте, у деяких випадках фірма не мала необхідного досвіду на проведення робіт. Зокрема, на тендер щодо встановлення системи контролю у Львові фірма не надала потрібних документів, але її обрали переможцем. Центр громадського моніторингу та досліджень оскаржував такий вибір до аудиторської служби.

Фірма-переможець «Інженіринг-аналітика» має чотирьох засновників: Євген Юрчевський, Валентина Кравченко, Олег Сохан та Валерій Клебан.

Із початку створення компанії її засновниками були Кравченко та Юрчевський (був і керівником компанії). У 2010 р. його обрали депутатом Києво-Святошинської райради від «Батьківщина».

Клебан серед засновників цієї фірми з 2019 р. «Силі правди» він розповів, що працював контррозвідником у Службі безпеки України, згодом очолював управління у головному науково-технічному управлінні СБУ, був очільником науково-дослідного інституту технологій кібербезпеки та захисту інформації. Його дружина Людмила Клебан досі працює в адміністрації Держспецзв’язку.

Певний період Клебан також працював у Київській міській держадміністрації у департаменті інформаційно-комунікаційних технологій. Саме в цей період у столиці теж запроваджували систему відеонагляду «Безпечне місто» у рамках прийнятої концепції «Kyiv Smart City 2020». Координаторами цієї системи виступили Ярослава Бойко, донька нардепа від ОПЗЖ Юрія Бойка, та керівник департаменту, у якому працював Клебан, Юрій Назаров.

Запровадження цієї системи у Києві звелося до монопольного права кількох компаній, які вигравали тендери і ставили обладнання, постачальниками якого є самі. У цих тендерах брали участь багато компаній із подібними назвами, спільними засновниками та бенефіціарами. В одній із таких компаній певний час був керівником і Сохан, який нині є керівником у «Інженіринг–аналітика». А Клебан став науковим консультантом проєктів «Безпечне місто».