91% сплачених торік до держбюджету штрафів АМКУ повертає оштрафованим фабрикам
27.04.2021   //  

Антимонопольний комітет за рішеннями судів має повернути 2,64 млрд.грн. з 2,86 млрд.грн., які у 2020 році різні компанії заплатили в дербюджет у якості штрафів за порушення конкуренційного законодавства. Про це повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська (держуповноважена АМКУ у 2015-2019 рр).

Кошти повертаються тютюновим фабрикам, оштрафованим наприкінці 2019 року за картельну змову з «Тедісом». Виробники «Філіп Морріс», «Джей Ті», «Імперіал Тобакко», «Бритіш Американ Тобакко» у 2020 році заплатили свої 2,64 млрд грн. «Тедіс» і «Прилуки» взагалі не платили належні 3,85 млрд грн.

Після сплати штрафів фабрики отримали рішення судів про визнання неправомірним рішення АМКУ про картельну змову.

«По великому рахунку АМКУ сам винен, оскільки приймав рішення з порушеннями. Докази по цій справі Комітет збирав ще за попереднього керівництва і президента, та частину зібраних документів у свій час вилучила Генпрокуратура. Після обрання нового президента було призначено нових держуповноважених. А вони не могли особисто ознайомитись з вилученими доказами. Відтак вони голосували за штрафи фактично всліпу, що є підставою для оскарження такого рішення. Зате два роки поспіль на цих штрафах встигли попіаритися два керівники АМКУ: колишній – на накладенні, теперішній – на сплаті до бюджету», – пояснила Загребельська.

У жовтні 2019 року Антимонопольний комітет під керівництвом Юрія Терентьєва оштрафував компанії-виробників тютюнових виробів «Філіп Морріс», «Джей Ті», «Імперіал Тобакко», «Бритіш Американ Тобакко», «Прилуки», а також оптового реалізатора «Тедіс» на загальну суму 6,5 мільярда гривень за узгоджені антиконкурентні дії.

У лютому 2021 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу компанії «Тедіс Україна» та визнав недійсним рішення АМКУ у частині, що стосується компанії (штраф у розмірі 3,4 млрд грн).