Суддя Зеленіна вирішила на користь китайців спір з АМКУ щодо дозволу на придбання «Мотор Січі»
26.04.2021   //  

Суддя Господарського суду м. Києва Наталія Зеленіна 30 березня прийняла рішення про задоволення позову компанії «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» до Антимонопольного комітету, повідомила «Ліга антитрасту».

Суддя визнала недійсним рішення АМКУ про залишення без розгляду заяви китайської компанії на придбання акцій «Мотор Січі» та зобов’язала Комітет її прийняти.

Це не остаточне рішення та АМКУ може оскаржити його до апеляції.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року АМКУ надіслав китайській компанії лист про відмову у розгляді заяви, обґрунтовуючи це тим, що копія довіреності ПАТ «Мотор Січ» на представників заявників не відповідала вимогам встановленим законодавством, та була відсутня інформація про звернення представників учасників концентрації до ПАТ «Мотор Січ» про отримання актуальної інформації про господарську діяльність та відносини контролю товариства.

Компанія оскаржила рішення до суду. Та суд не погодився з наданим АМКУ обґрунтуванням. Щодо довіреності суд зазначив, що надання її від учасника концентрації (ПАТ «Мотор Січ») законодавством не вимагається. А звернення про надання інформації від ПАТ «Мотор Січ» вимагається лише у разі недружнього поглинання, проте його факт не підтверджений матеріалами заяви.

«Проте, не дивлячись на все це, навіть якщо АМКУ програє апеляційну і касаційну інстанцію, а рішення суду набуде законної сили, відомство не зможе надати дозвіл на цю транзакцію. Адже 28 січня 2021 року РНБОУ застосував санкції «Skyrizon Aircraft Holdings Limited». А законодавство забороняє АМКУ надавати дозвіл на транзакцію, якщо серед її учасників є підсанкційні особи. Тому «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» в підсумку все одно справедливо та законно не отримає від АМКУ дозволу, однак вже з інших причин – «санкційних», – відмітили у «Лізі антитрасту».