Інспектори Кличка працюють на заробітки приватних фірм з евакуації авто
26.04.2021   //  

Співробітники Київської міської адміністрації – інспектори з паркування, їздять прямо в приватних евакуаторах у спільних пошуках порушників, працюючи на забезпечення їхньої завантаженості.  Це порушує самі офіційні договори цих приватних фірмам з КМДА.

Про це йдеться в матеріалі Аліси Юрченко та Марії Землянської для Bihus.Info.

У 2018 році в Україні запрацював Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», який надав місцевим органам влади право створювати підрозділи інспекторів, які б слідкували за законністю паркування в місті. В Києві така Інспекція з паркування запрацювала з липня 2019 року, з того часу було відправлено на штраф майданчики за порушення правил парковки майже 76 тис авто. До міського бюджету через штрафи потрапило за ці майже два роки біля 24 млн грн.

Штраф бюджет Києва – лише одна з трьох квитанцій, яку має оплатити водій евакуйованого автомобіля. Сам штраф – 340 грн, якщо сплатити протягом перших 10 днів (у 2020-му – 255 грн). Ще 144 грн./доба – це плата за перебування авто на штрафмайданчику, яка йде до бюджету поліції. І найбільша частка з рахунку –  1 270 грн – плата за саму евакуацію. Ці гроші йдуть на рахунки тих підприємств, які КМДА обрала для евакуації без тендерів по оголошенню. Наразі договори укладені з восьми організаціями. З них дві – це комунальні підприємства «Київтранспарксервіс» та «Центр організації дорожнього руху». Вони мають небагато евакуаторів – 15 на двох зі 100, які працюють в місті.

Ще шість акредитованих КМДА організацій, які були обрані по оголошенню без тендера. Це приватні компанії: «Евакуатор сервіс», «Автосос-сервіс», «Експедиція 777», «Укртрансконтракт», «Паркінг Україна» та ФОП Лук’яненко Є.О.. Щонайменше три з шести («Евакуатор сервіс», «Автосос-сервіс» та «Експедиція 777») працюють, зокрема, на евакуаторах, орендованих в іншої компанії  «Експрес-Т» Наталії та Олександра Приймаків. Ця фірма не має договору з КМДА, але фактично є найбільшим гравцем в сегменті примусової евакуації в столиці, її ж називають монополістом на ринку добровільної евакуації. Експеримент журналістів показав, що протягом дня на штрафмайданчик евакуаторами «Експрес-Т» доставлено 67% всього транспорту.

Загалом, евакуація – крайня міра для порушників, коли авто заважає руху. За договорами КМДА з компаніями, інспектори мають викликати евакуатор телефоном. Але на практиці  працівники інспекції (держслужбовці) їздять прямо в приватних евакуаторах у спільних пошуках порушників, працюючи на забезпечення їхньої завантаженості.  Начальник інспекції з паркування в Києві Дмитро Рахматуллін пояснює це тим, що евакуаторів в Києві в п’ять разів більше кількості інспекторів.

Зрештою орієнтація міських інспекторів саме на випадки порушень з евакуацією призвела до того, що доходи міста – майже в три рази нижчі за доходи приватних фірм. З липня 2019-го від виписаних штрафів інспекторів з паркування до бюджету надійшло 24 млн грн. Тоді як три найактивніші компанії, що вивозять авто на евакуаторах, за даними Bihus.Info,  отримали близько 60 млн грн доход.

Від «Наших грошей»

ТОВ «Евакуатор Сервіс» записане на киянку Тетеня Комісарову. Директором фірми є Наталія Приймак. Надає Департаменту транспортної інфраструктури послуги з транспортування транспортних засобів, тимчасово затриманих інспекторами паркування, з листопада 2019 року

ТОВ «АвтоСОС-Сервіс» зареєстроване на мешканця Броварів Ігоря Самофала. Директор – Руслан Поруб. Надає послуги КМДА з евакуації з червня 2020 року.

ТОВ «Паркінг України» записана на ТОВ «Естібі», власником якої вказаний громадянин Естонії  Тоніс Біттман. Договір від січня 2020 року.

ТОВ «Експедиція 777» записане на мешканця Києва Анатолія Якубу. Він є і директором фірми, яка прописана в його квартирі. Договір від січня 2020 року.

ТОВ «Укртрансконтракт» записане на зареєстровану в окупованому Донецьку Олена Ємченко. Працює з Департаментом транспортної інфраструктури КМДА від червня 2020 року.

ФОП Лук’яненко Євген Олександрович уклав угоду з Департаментом КМДА в грудні 2020 року. Родина Лук’яненка контролює ТОВ «Марал» та ТОВ «Обухівранс». Він увійшов до шістки приватних надавачів КМДА послуг евакуаторів замість ТОВ «Алга Транс»  Юрія Двораковського і Максима Коляди, яке мало договір від червня 2020 року.