«Батьківщинці» на техніці екс-губернатора реконструюють стадіон в Татарбунарах за 47 млн
26.04.2021   //  

21 квітня Комунальний заклад Татарбунарської міськради «Спортивний клуб Татарбунари» уклав угоду з ТОВ «Кредо С» з реконструкції майнового комплексу стадіону «Колос» за 47,46 млн гривень. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма заснована в Херсоні місцевим мешканцем Сергієм Погорєловим, що у 2015 році балотувався до Херсонської міськради від партії «Батьківщина», проте на виборах зазнав фіаско. Зараз офіційним власником «Кредо С» виступає 27-ми річний місцевий адвокат Олександр Мінкін.  У 2020 році Мінкін разом з ще одним юристом Артемом Гонтаренко заснував в Херсоні Адвокатське об’єднання «Лексар» (в судовому реєстрі про його роботу згадок ще немає). Партнер Мінкіна керує з ще одним членом партії «Батьківщина», директором   Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату  Борисом Шутіковим громадським об’єднанням «Інноваційний соціальний проект».

Як зазначено в пропозиції «Кредо С», для реконструкції стадіону в Татарбунарах фірма винайматиме будівельну техніку (бульдозер, три екскаватори та автокран) у ПрАТ «БК «Будмеханізація» екс-нардепа та екс-голови Херсонської ОДА, голови херсонського осередка партії «Батьківщина» Юрія Одарченка.

Стадіон «Колос» побудував колгосп імені Татарбунарського повстання  ще в 70-х роках минулого століття. З тих часів його частково ремонтували у 2012 році за 7,5 млн грн, та у 2016-му проводили деякі роботи на 500 000 гривень.

У роз’ясненнях до процедури нинішньої закупівлі фірма «БК Делюкс Девелопмент» просила надати робочий/ технічний проект для визначення ціни робіт, проте ця вимога замовником була відхилена.

Розраховувати цінову пропозицію учасники мали за дефектним актом, наданим замовником в тендерній документації.

Аукціон комунальний заклад проводив 22 березня. Окрім «Кредо С» в ньому брали участь ще чотири фірми: «Містдорбуд Сервіс», «Білдінг Інвест», «Строй Імперія» та «Релікт Інвест».  Проте торги мали чисто формальний характер – в процесі аукціону учасники не змінювали пропозиції.  Три конкуренти «Кредо С» спочатку запропонували суттєво меншу ніж він ціну.   Наприклад, пропозиція «Містдорбуд Сервіс» була більш ніж на 12 млн гривень дешевша. Проте замовник всіх дешевших конкурентів відхилив з формулюванням «не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам». Таким чином за результатами торгів ціна закупівлі зменшилась на 5% від очікуваної вартості у 49,94 млн гривень.

Для «Кредо С»  реконструкція стадіону в Татарбунарах стане найбільшим підрядом з моменту створення у 2018 році.

До реконструкції татарбунарського стадіону «Кредо С» отримувала порівняно невиличкі  підряди, наприклад, з ремонту покрівлі чи каналізації. Найбільшим тендером був ремонт будівлі херсонської митниці у 2019 році за 6,12 млн гривень.