Кінець Амірханяна. За що наклали санкції на його юробличчя
23.04.2021   //  

Араік Амірханян

На сайті президента України оприлюднено указ, яким введено в дію рішення РНБОУ від 15 квітня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». У перелік осіб, яким санкції наклали за контрабанду, також включили Араіка Амірханяна та групу його компаній, відомих на ринку ремонту доріг.

Санкції накладено особисто на Араіка Амірханяна, у якого одночасно було громадянство України та Вірменії. За даними «Наших грошей», він зараз може перебувати у Франції, тому особисто йому загрози наразі немає.

Строком на три роки йому заборонено розпоряджатись його майном, зупинено виконання економічних та фінансових зобов’язань, тощо.

Також санкції накладено на компанії:

  • ПП «Полтавабудцентр» (кінцевий бенефіціарний власник – Асланян Славік Арамович),
  • ТОВ «Миколаївбудцентр» (кінцевий бенефіціарний власник – Амірханян Вагінак Рушанович),
  • ТОВ «СПМК – 17» (кінцевий бенефіціарний власник – Амірханян Сєда Єрвандівна),
  • ТОВ «Фінбізнесгруп» (кінцевий бенефіціарний власник – Аветісян Каріне Хачіковна),
  • ТОВ «Граніт – 001» (кінцевий бенефіціарний власник – компанія «нарек Яхтінг Лімітед» («narek Yachting Limited»), Западня Віталій Валерійович),
  • ТДВ «Первомайський спеціалізований кар’єр (в указі бенефіціар не вказаний),
  • ТОВ «М-буд груп» (кінцевий бенефіціарний власник – Назаренко Роман Олегович),
  • Консорціум «Дорлідер» (до квітня цей консорціум мав назву «За майбутнє», кінцеві бенефіціарні власники – ТОВ «М-буд груп», ТОВ «Граніт – 001», ТОВ «Миколаївбудцентр»),
  • ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер» кінцевий бенефіціарний власник – Тєльний Вячеслав Олександрович,
  • Представництво «Fermak Insaat Taahhut Anonim Sirketi» в Україні (в указі бенефіціар не вказаний),
  • Общество с ограниченной ответственностью «Строительная компания «Дорлидер» (Росія, в указі бенефіціар не вказаний),
  • Общество с ограниченной ответственностью «ООО Гранит-001» (Росія, в указі бенефіціар не вказаний).

Консорціум «Дорлідер», компанія «Fermak Insaat Taahhut A.S.» та «М-буд груп» вийшли на тендери у 2021 році і подали заявки на закупівлі відповідно на 8,91 млрд грн, 35,49 млрд грн. та 1,48 млрд грн.

Жодного підряду ці юробличчя не отримали, замовники під різними приводами не допускали компанії Амірханяна до аукціонів. У тому числі використовували лист СБУ про можливо підробні документи турецької фірми.

Однак ці фірми активно оскаржують дискримінаційні вимоги замовників та майже у всіх випадках виграють скарги у тендерній колегії АМКУ. Лише у квітні підопічні Олени Піщанської задовольнили 10 з 11 скарг фірм Амірханяна. У всіх виграних випадках оскаржувались дискримінаційні вимоги регіональних філій Укравтодору.

За це керівництво Укравтодору публічно називало Амірханяна “тендерним троллем”, та президент Володимир Зеленський також говорив про перемогу над “тендерними тролями”.

Також компанії Амірханяна Антимонопольний комітету неодноразово карав за імітування конкуренції.

У 2018 році АМКУ  оштрафував сукупно на 37,75 млн гривень «БК «Дорлідер», «Дорсервіс» та «Південьдортех»  за тендерні змови та на три роки відсторонив від участі у тендерах. У 2019 році АМКУ також оштрафував і «забанив» «Полтавабудцентр» й повторно «Будівельну компанію «Дорлідер» сукупно на 15,6 млн гривень за спотворення результатів торгів у 2017 році.

Більшість компаній з цього переліку зареєстровані ще у нульові. Найбільшого «розквіту» досягли за часів Януковича. Для порівняння – упродовж 2012-2017 років тільки група компаній «Дорлідер» отримала понад 3,3 млрд грн підрядів, половина з яких – в Одеській області. Протягом існування системи «Прозорро» компанії з оточення Араїка Амірханяна значно понизили свою планку – впродовж 2016-2020 років при втричі дешевшому курсу гривні вони отримали всього 3,84 млрд грн.:

  • ПП «Полтавабудцентр» – 2,5 млрд грн
  • ТОВ «Миколаївбудцентр» – 583, 98 млн грн
  • ТОВ «СПМК – 17» -0
  • ТОВ «Фінбізнесгруп» -0
  • ТОВ «Граніт – 001» – 671,14 млн грн
  • ТДВ «Первомайський спеціалізований кар’єр» -0
  • ТОВ «М-буд груп» – 49 770 грн
  • ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер» – 1,71 млн грн
  • ТОВ «Будівельна компанія «Дорсервіс» – 3,81 млн грн
  • ТОВ «ДБК Дорсервіс» – 470, 47 тис грн
  • ПП «Дорлідер» – 0
  • ТОВ «ДБК Дорлідер» – 1,71 млн грн
  • ТЗОВ «Дорсервіс» -36,5 млн грн.

При  цьому  ці компанії з групи Амірханяна  в останні роки були одними з найактивніших скаржників АМКУ. Наприклад, ПП «Полтавабудцентр» протягом 2017-2020 років є абсолютним лідером за кількістю як поданих, так і відкликаних скарг до Антимонопольного комітету. Її називали «тендерним тролем» через те, що компанія подавала скаргу, затягувала таким чином тендер, а потім відкликала її. Проте навіть без відкликаних скарг загальне число поданих скарг до АМКУ є дуже високим.

В той же час процес подачі скарг до Антимонопольного комітету міг координуватися із дорожнім картелем, адже компанії з орбіти Амірханяна мали сталі господарські стосунки із лідерами Національної асоціації дорожників України. За даними «Наших грошей», протягом 2017-2020 років «Ростдорстрой» заплатив групі Амірханяна 716 млн гривень, «ПБС» – 482 млн гривень, а «Автострада» Максима Шкіля – 29 млн гривень.

Компанії Амірханяна неодноразово фігурували у розслідуваннях Служби безпеки України.

У 2018 році Головне слідче управління СБУ розслідувала привласнення бюджетних коштів високопосадовцями Укравтодору і представниками «Дорлідеру» і пов’язаних з ним фірм. За даними слідства, в.о. заступника голови Укравтодору Олександр Харченко та директор Департаменту розвитку мережі доріг Укравтодору Сергій Цепелєв вступили у змову з Амірханяном та підконтрольними йому підприємствами – ТОВ «Будівельна компанія «Дорлідер», ТОВ «СПМК-17 та ПП «Південьдортех».

Слідство встановило, що під контролем Харченка і завдяки «формальній» конкуренції із підконтрольним Амірханяну «Південьдортехом» фірма «Дорлідер» у 2016 році перемогла на тендерах на 48,74 млн гривень.

У 2019 році СБУ затримала Амірханяна прямо у приміщенні Антимонопольного комітету, однак вже по іншій справі. За даними спецслужби, Амірханян перерахував понад 4 мільйони російських рублів «митним» органам окупаційної влади Криму. А також він незаконно переправляв людей з України до РФ через територію анексованого Криму.

Також з 2015 року тоді ще Головне управління ДФС у Одеській області розслідувало ухилення від сплати податків та відмивання доходів працівниками та керівництвом компаній ТОВ «БК «Дорлідер», ТОВ «БК «Дорсервіс» та ПП «Дорлідер. Тоді СБУ повідомляла, що підозрює ці компанії у крадіжці понад 100 мільйонів гривень на будівництві доріг у різних регіонах України.

Марина Ансіфорова, «Наші гроші»