Фірма брата екс-керівника «Запоріжсталі» в обхід міськради збудує житлову багатоповерхівку
23.04.2021   //  

Департамент архітектури Запорізької міськради видав містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоповерхівки по вулиці Поштовій, 117. Про це пише Сергій Сидоров у «Запорізькому центрі розслідувань» з посиланням на документ, який опублікований на сайті Департаменту та датований 9 квітня.

Будинок хочуть побудувати на пустирі, який багато років був муніципальною парковкою і знаходився в користуванні КП «Паркування». Площа ділянки – 0,67 га. Гранична висота будинку – 36 метрів, тобто, в будівлі буде близько 14 поверхів. Сам будинок займе близько третини всієї площі ділянки, до 2360 кв м.

Майже три роки тому виконком дав дозвіл, щоб КП «Паркування» виступило замовником будівництва, а приватна фірма ТОВ «Азимут Трейдінг Груп» – підрядником.

Потім у землі міняли цільове призначення, у «Паркування» міняли статут, щоб воно могло займатися будівництвом, та й саму приватну фірму за цей час поміняли. Замість «Азимут Трейдінг Груп» вписали дочірню фірму ТОВ «Азимут Трейдінг Запоріжжя».

«Нюанс схеми в тому, що формально будує комунальне або державне підприємство, яке нібито виступає «замовником» робіт, а приватний забудовник – лише підрядник. Таким чином, фірма отримує землю в обхід міської ради та її сесії, просто через виконавчий комітет міста, який погоджує комунальному підприємству такий «формат співпраці», – написали журналісти.

З комунальниками потім розраховуються за забудовану землю декількома квартирами в будинку, ці квартири надходять на баланс міста. Три роки тому у документах було зазначено, що «Паркування» отримає тільки 2% від загальних проектних площ будинку. Скільки це в квартирах – поки невідомо.

Кінцевим власником ТОВ «Азимут Трейдінг Запоріжжя» вказано інвестиційний фонд «Квантум», яким керує Олег Ігорович Шурма, молодший брат колишнього гендиректора «Запоріжсталі» Ростислава Шурми.